2023.10.01. 13:27
A kávé akár gyógyíthat is
A kávé megosztó ital: vannak szép számmal, akik méregként tekintenek rá, mások úgy tartják, jótékonyan hat az egészségre. És persze vannak, akik csak azért isszák, mert nem tudnak meglenni élénkítő hatása nélkül, vagy mert imádják az ízét. Kis mennyiségben fogyasztva a kávézás egészségügyi előnyökkel járhat, ezeket gyűjtöttük most össze.
Egészségügyi előnye lehet a kis mennyiségű, kiváló minőségű kávé fogyasztásának. A koffein javítja a vérkeringést, gyorsítva az anyagcserét. Erős vízhajtó.
Forrás: Schutter
Védelmet nyújthat bizonyos rákfajtákkal szemben
Egyes rákfajták kialakulásának esélyét csökkenti a rendszeres kávéfogyasztás, ami a benne található polifenoloknak köszönhető. A Fred Hutchinson Rákkutató Központban végzett kutatás azt találta, hogy napi négy vagy több csésze kávé ivása 59 százalékkal csökkentette a prosztatarák megismétlődésének kockázatát. Kínai tudósok véleménye szerint a magasabb kávéfogyasztás akár 50 százalékkal csökkentheti a májrák kockázatát, illetve vizsgálatok szerint a rendszeres kávézás a vastagbélrák elleni harcban is hatékony.
Segíti a máj tisztítását
A kávét általában nem tekintik méregtelenítő italnak, de kutatások szerint rendszeres fogyasztásával nemcsak az abnormális májenzimeket csökkenti, hanem a májcirrózis kockázatát is. A krónikus májgyulladás súlyos következménye a májzsugorodás, a cirrózis, amely a sejtek folyamatos pusztulásával, a máj működésének romlásával, gyakran rosszindulatú daganatával jár együtt. A cirrózis leggyakoribb oka az alkoholizmus, a hepatitis B, illetve hepatitis C vírus. Kutatások szerint a rendszeres kávéivás csökkenti a cirrózis és a vele összefüggő halálozás kockázatát. Különösen hatékony a kávézás alkoholos eredetű májkárosodás esetén.
Gyorsíthatja a fogyást
Pusztán a kávéivástól várni a fogyást nem érdemes. A kávé, pontosabban a benne található koffein hatékonyan stimulálja a lipáz nevű enzim termelődését, amely az emésztés során a zsírok lebontásáért felel. A kávéban még nagy mennyiségben található klorogénsav is, amely szintén ilyen hatást gyakorol a szervezetre – ez a két anyag kombinációja pedig különösen hatékony. A koffein javítja a vérkeringést, gyorsítva az anyagcserét. Erős vízhajtó, így a segítségével könnyebb megszabadulni a salakanyagoktól és a visszatartott víztől. Ezeknek az együttes hatásoknak köszönhetően segíti a fogyást.
Csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának esélyét
Férfiaknál már napi egy csésze kávé elfogyasztása is a rákövetkező tíz év során 40–60 százalékkal csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának veszélyét. A nőknél viszont ellentmondó tapasztalatokat hoztak a hosszú távú megfigyelések: azoknál a nőknél, akik a menopauza után hormonpótló kezelésben részesültek, a koffein nem nyújtott védelmet a Parkinson-kór kialakulása ellen, ami arra utal, hogy az ösztrogén hormon – nem ismert módon – megváltoztathatja a koffein hatását.
Javítja a hangulatot, éberré tesz
A kávéban található koffein tulajdonképpen egy stimuláns: elsődleges mechanizmusként blokkolja az agyban az adeno- zin nevű neurotranszmitter gátló hatását. Ezzel növeli az agy működését és más neuro- transzmitterek kibocsátását, például a dopaminét és a norad- renalinét. Ez megmagyarázhatja azt a tapasztalatot, hogy a kávé nemcsak energikussá, de jókedvűvé is tesz.
Csökkentheti a krónikus fejfájás kockázatát
A napi rendszerességgel fogyasztott két-három csésze kávé – azaz nagyjából 240–400 milligramm koffein – csökkentheti a krónikus fejfájás kialakulásának kockázatát. Norvég kutatók szerint azok, akik kevesebb mint 240 milligramm kávét fogyasztanak naponta, gyakrabban küzdenek fejfájással, átlagosan havonta 14 napon át.
Forrás: Diéta és Fitnesz