Workcamp Parquet

2023.09.07. 17:57

Parkettázók világtalálkozója a Püspöki Palotában Győrben - fotók

A parkettázók világtalálkozójának, a Workcamp Parquet-nek idén a győri Káptalandombon lévő püspöki palota adott otthont.

Ollári Gergely

Az eseményre mintegy harmincöt szakember érkezett a világ minden tájáról, akik többek között az Apor Vilmos-emlékszoba régi parkettáját rekonstruálták. Emellett a körülötte található szalonokban, a történelmi mintának megfelelően mintegy kétszáz négyzetméternyi padlózatot is felújítottak hagyományos munkamódszerekkel.

A világtalálkozót, szakmai tábort szervező egyesületnek a fő célkitűzése a parkettakészítés hagyományának népszerűsítésére, és a kézműves tudás átadása. A rendezvénysorozattal számos műemléki épület padlóburkolata újult már meg Európa-szerte, idén ennek volt a helyszíne a győri Püspöki palota.

A munkálatok során új anyagból, a meglévő eredeti intarziaminta alapján újult meg az Apor Vilmos emlékszoba régi parkettája, majd a palota címere is bekerült a kompozícióba. A résztvevők 6-7 darab parkettamásolatot készítettek el, marógépek, fűrészek segítségével. A szobákban elhelyezett parketták a helyszínen készültek el. Ezt követően hagyományos módon, szögekkel, kézműves technikákkal rögzítették az elemeket a kijelölt helyekre. Az elkészült padlóburkolat végül viaszos felületkezelést kapott.

Az emlékszobát körülvevő tárgyalóban és egyéb szobákban mintegy kétszáz négyzetméter parketta is megújult. Itt a cél az volt, hogy a végeredmény megfeleljen a szobák eredeti történelmi mintájának.

Dr. Veres András győri megyéspüspök lapunknak hangsúlyozta: a parkettázók világtalálkozóját szervező egyesület örömmel ajánlotta fel, hogy megújítják a Püspöki palota szép, régen készített, intarziás, berakásos parkettjeit. Mi pedig örömmel fogadtuk őket, mert eddig a felújításra nem volt lehetőségünk.

– Ezek a termek a későbbiekben látogathatóak, így most már a megújított, szép formájában tekinthetik meg azok, akik ellátogatnak a Püspöki Palotába. Végig követtem én is a munkálatokat. Ma már kevesen választják ezt a munkát, hiszen itt a feladatok jelentős részét kézzel végzik a szakemberek, ami manapság már nagyon ritka. Ezek a parketták magyar bükkfából, kézzel készültek, nem gépekkel, és nem előre legyártott elemekből. Ez adja meg az igazi értékét –részletezte a megyéspüspök.

Molnár Zoltán a Workcamp Parquet magyarországi nagykövete lapunknak elmondta: a találkozóra mintegy 35 szakember érkezett, a világ különböző tájairól. Voltak a magyar csapat mellett többek között Ausztráliából, Kanadából, az Egyesült Államokból, Hollandiából, Spanyolországból, Olaszországból, Csehországból, és Portugáliából is.

– Először a régi lakkot csiszoltuk le a felületekről, majd legyártottuk a parkettákat. Minden elem eredetileg készült el, kézműves munkával. Nem csiszológéppel befejezett darabok születtek, hanem kézzel kapart felületek. Minden szakember fantasztikusan érezte magát a városban, és Magyarországon –fogalmazott a nagykövet.

Csütörtökön dr. Veres András megyéspüspök az egyik parketta alá egy időkapszulát is elhelyezett, amelybe a püspökség üzenete mellé a világtalálkozó résztvevőinek közös csoportfotója, és aláírásuk is bekerült. A kapszula mellett a püspökség egyik saját, palackozott fehér bora is fennmarad az utókornak parketta alatt.

A szakemberek már az utolsó simításokat végzik, szombatra pedig véglegesen befejezik a projektet. A Workcamp Parquet jövőre Spanyolországba utazik majd, és egy régi, spanyol hadseregi épület parkettáját rekonstruálják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában