2023.08.20. 06:01
Mesterségem címere - A kapuvári programsorozat hetedik állomása
Mesterségem címere elnevezéssel a Rábaközi Művelődési Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely és a GYMSM KIKszervezésében 8 héten át szakmákat bemutató programsorozat indult el.
Célja a szakmák bemutatása és a pályaorientáció elősegítése. A kamara Fertő-Rábaközi Térsége a kapuvári Erzsébet-táborhoz csatlakozva hetente ötven, összesen pedig négyszáz gyerek számára biztosít lehetőséget különböző foglalkozások megismerésére.
Hetedik helyszín:Garta Vendéglő - Lakjunk Jól Kft.
A Kapuváron található étterem 2001. júniusában nyitotta meg kapuit és az elmúlt két évtized során országos hírnévre tett szert, köszönhetően a családias légkörnek, házias ízeknek és a kiváló minőségnek.
Ezen a héten a vendéglátással ismerkedtek meg a táborozó gyerekek, ami Szalai József a Garta Vendéglő ügyvezetőjének közreműködésével valósult meg. A tulajdonos immáron 22. éve üzemelteti az éttermet. Előadásában kitért vállalkozói életútjának legfőbb állomásaira, illetve a szakács és felszolgáló szakmák jellemzőire. A vállalkozó büszke elért eredményeire és még büszkébb szakképzett és megbízható kollégáira, akik nélkül nem tudná vállalkozást sikeresen működtetni. Büszke arra is, hogy három lánya közül kettő a családi vállalkozásban találta meg a helyét.
Mesterségem címere - A kapuvári programsorozat hetedik állomása
Fotók: Németh T. FerencHermanné Szalai Zsuzsanna és Pesti-Szalai Marianna cégtulajdonosok az étterem működését ismertették a diákokkal, amelyből kiderült, hogy mennyire összetett folyamat míg a megrendelt élelmiszeripari nyersanyagokból készétel kerül a vendég asztalára.
Az előadásokat követően a szakmakvíz a vendéglátás során használt tárgyi eszközöket ismertette a fiatalokkal, akik ezt követően asztalterítékeket készítettek. A bátrabbak tálcát ragadtak, rendeléseket fogadtak és felszolgáltak. Legnépszerűbb munkafolyamat volt a gyerekek körében a koktélkészítés. Az ifjak kitartó munkájának a gyümölcse a jól megérdemelt ebéd és desszert volt.
Olyan szakmák megismerésére adott lehetőséget a tanulók számára az hetedik állomás, mint a szakács, a konyhai kisegítő és a felszolgáló.
Jövő héten újra jelentkezünk és elmondjuk, milyen szakmákba kukkanthatnak bele a gyerekek.