A Rábaköz büszkesége

2023.06.27. 15:01

Horvátországban hódít a höveji csipke

A hungarikumok sorát erősítő höveji csipkét nem csak hazánkban, de határainkon túl is népszerűsítik készítői. Így jutott el a Rábaköz büszkesége a napokban a horvátországi Pag városába rendezett Nemzetközi Csipkefesztiválra.

Vámos Annamária

Farkas Katalin népi iparművész a pókolás lépéseit is bemutatta Horvátországban.

Az eseményen 70 csipkeverő mutatta be 10 ország értékeit. A Höveji Csipke Egyesület és a Höveji Csipkevarrók Köre nevében Farkas Katalin, népi iparművész, aki a helyszínen a pókolás rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket, Fábiánné Domán Hermina és Czimmermann Ilona képviselte Hövejt. Küldötteik Kovácsné Pócza Ágnes és Véghné Lőrincz Ágnes népi iparművészek munkáit is kiállították.

A höveji Farkas Katalin népi iparművész a pókolás lépéseit is bemutatta Horvátországban.

Horvátországban a csipkeverést egyébként évszázadok óta gyakorolják. A kézimunka aprólékosan készül sok ezer vékony szálból. Egykor egyfajta relikvia volt, az utóbbi években pedig igazi reneszánszát éli, mint népszerű horvát szuvenír, amely egyedi módon őrzi és képviseli a csipkeverő hagyományt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában