2023.05.01. 14:23
Sok-sok fotón mutatjuk a gyirmóti halászléfőző verseny legjobb pillanatait! - XXL-galéria
Immáron 11. alkalommal rendezték meg a halászléfőző versenyt a gyirmóti Aranyhal Szabadidőközpontban.
Ilyen az igazi csapatmunka: csak vidáman! Fotók: Rákóczy Ádám
- A program helyszíne az Aranyhal Szabadidőközpont (horgásztavak) volt, ahol reggel 8 órától kezdődött a főzőverseny.
- Ezúttal 20 csapat mérte össze főzőtudását, sokan jelentkeztek a térségből, Győrből és környékéről, sőt, volt, aki az Alföldről és a Felvidékről érkezett a gyirmóti főzőversenyre.
A 11. gyirmóti halászléfőző verseny legjobb pillanatai - fotók: Rákóczy Ádám
Nótaszó nyitányként
A sokak által kedvelt rendezvényt nótaszóval indították reggel: Lukács Tímeát és Sebestyén Tamást Greznár Zoltán prímás és zenekara kísérte. Délelőtt kezdetét vették a gyerekprogramok: ugrálóvár és pónilovagoltatás várta a családokat. A kilátogatók kisvonatra is ülhettek, ami körbevitte őket az Aranyhal Szabadidőközpontban.
Délben kezdték osztani az Aranyhal Étterem 500 literes kondérjából a hallevet, közben a reggel óta készülő finomságokat is megkóstolhatták a kilátogatók. Szorgosan passzírozták a halat, gyöngyözve rotyogott a halászlé, szinte minden kondérban, bográcsban.
Ahány ház, annyi szokás
Ki így, ki úgy szereti, a versenyen is sokféleképpen, más módszerekkel és halból készültek a levesek. Többektől el is hangzott a mondás: ahány ház, annyi szokás.
Van, aki csípősen, passzírozva, vagy belsőségekkel szereti. - A jó halászlé titka először is az, hogy lehetőleg ne egyfajta halból készítsük. Sokkal finomabb és ízesebb lesz az étel, ha legalább három-négy halból főzzük. Használhatunk hozzá pontyot, kárászt, keszeget, harcsát, csukát - sorolta az egyik csapat főszakácsa.
A „halászos mód”
Körbejárva a tavat azt is megtudtuk, milyen az, ha "halászosan" készítik el a halászlét. - A „halászos mód” lényege, hogy minden hozzávalót egyszerre tesznek bele a bográcsba. A valódi népi halászlének a sok és jóféle hal - főleg a ponty -, a valamint a bogrács, és a minőségi fűszerek a titka - mondta el egy tapasztalt főző.
A legnehezebb rész
A passzírozást illetően megoszlottak a vélemények. A gyirmóti versenyen volt erre is, arra is példa. Vannak, akik szerint nem kell passzírozni a halászlét, ugyanis a halászlé elkészítési módja és lényege a jófajta pirospaprikában, a sok hagymában és halban rejlik. Különféle készítési hagyományok alakultak ki a Tisza mellett, a Duna mindkét oldalán, a Balatonnál, a halásztanyákon és a polgári konyhákon. A legismertebb a bajai és a szegedi, ehhez igazodva készítik a legtöbben.
Micsoda praktika!
Egy másik főzőcsapat azt is elárulta nekünk, hogy a halászlé főzését akkor kell befejezni, ha a hüvelyk- és mutatóujj összeragad az étel gőzében. - A rendezvény a találkozásokról szól, hogy jól érezzük magunkat, főzzünk, kóstoljunk - mondta el Szabó Jenő, önkormányzati képviselője.
A halászlé.kóstolásra meghívták dr. Dézsi Csaba András polgármestert , aki a zsűriban is helyet kapott. - Mindenki máshogy szereti a halászlevet. Én nem bírom a csípőset a feleségemmel ellentétben. Így általában erős paprika nélkül, belsőségekkel fogyasztom. Itt viszont végigkóstolhattuk a kínálatot és a kilátogatók is kiválaszthatták, melyik a legfinomabb számukra - fejtette ki Győr polgármestere, aki szerint igazi majálisi hangulat alakult ki a tó körül a tavaszi időben.
Kis lazítás
- Ritka pillanat, a mai rohanó világban, hogy ilyen jó hangulatban találkozhassunk és beszélgethessünk. Most viszont van erre időnk, ami nagyon fontos az emberi kapcsolatok ápolása szempontjából - tette hozzá dr. Dézsi Csaba András.
Délután egymást követték a fellépők, volt magyar nóta cigány zenével, fellépett a Győri Obsitos Nosztalgia Dalárda, majd Kulcsár Béla harmonikázott. A Somlói borlovagok színesítették a programkínálatot, délután borlovagot avattak. Majd kihirdették a verseny eredményeit és magyar, retro dallamokkal folytatták a szórakozást.