2021.08.27. 10:10
A hegykői Penyigei szilva lett a vadászati világkiállítás hivatalos pálinkája
A kiemelkedően fűszeres, muskotályos szilvából készült különlegesség megalkotói remélik, nemcsak a bírák, hanem a nagyközönség tetszését is elnyeri a pálinkájuk.
Nagy István agrárminiszter az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás 12 pálinkaféléből álló válogatását is bemutatta a keszthelyi vadászati múzeum új épületszárnyának hétfői avatásakor. Díjazták a legjobbnak ítélt alma-, csonthéjas, bogyós, erdei, törköly- és ágyas pálinkákat, köztük volt a hegykői 1 Csepp Pálinka Penyigei szilvája is.
– Nagy megtiszteltetés, hogy a mi Penyigei szilvánk is elnyerte a zsűri tetszését és bekerült a vadászati világkiállítás hivatalos pálinkái közé. Ez egy meghívásos verseny volt, olyan pálinkákkal lehetett nevezni, amelyek 2020-ban az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen aranyérmet kaptak, vagy a Nemzeti Pálinkakiválóság Programban Top Pálinkakiválóság minősítést szereztek – mondta el Dömötör Zsolt, a hegykői 1 Csepp Pálinka társtulajdonosa. A versenyt közösen meghirdető Pálinka Nemzeti Tanácsnak és az Agrárminisztériumnak az is a kikötése volt, hogy legalább száz liter rendelkezésre álljon a benevezett italból.
– Négy tétellel, birssel, meggyel, fekete ribiszkével és a Penyigei szilvával indultunk. Minden főzdének csak egy pálinkája futhatott be, így végül is örülünk, hogy a Penyigei szilva nyerte el a zsűri tetszését. A szilva ugyanis nemzetközileg ismert és népszerű gyümölcs, a Penyigei pedig kiemelkedően fűszeres, muskotályos, ahhoz tudnám hasonlítani az ízét és illatát, mint amikor a szilvás gombócból kifolyik a fahéjas lé – mutatta be a díjazott nedűt a főzőmester.
A kiválasztott tizenkét pálinkát mint magyar különlegességet a szeptember 25-én nyíló vadászati világkiállítás helyszínein külön standon mutatja be és népszerűsíti a Pálinka Nemzeti Tanács.
– A forgalmazást ők bonyolítják, tőlünk viszonteladói áron vásárolják meg a szükséges mennyiséget. A világkiállítás fő helyszíne a megújult budapesti Hungexpo területe lesz, de Keszthelyen, Hatvanban és Vásárosnaményban is lesznek rendezvények. Bízunk benne, hogy sok eladásunk lesz, hiszen ezeket a kiváló pálinkákat a szakmai elismerésen, sikerélményen túl azért készítjük, hogy el lehessen adni.
Egy évig használhatjuk a vadászati világkiállítás hivatalos pálinkája címet, ez idő alatt kiemelt hazai és nemzetközi figyelmet kap ez a tizenkét különlegesség, köztük a mi Penyigei szilvánk – mondta örömmel Dömötör Zsolt.
Tavaly harmadszor nyerték el a legeredményesebb pálinkafőzdének járó díjat. Évente 100–120 tonna gyümölcsöt dolgoznak fel és tízezer, 0,35 literes palackot töltenek meg. A főzőmester vallja, hogy a pálinka lelke a kézzel szedett, finom gyümölcs, ezért kizárólag első osztályú minőséget dolgoznak fel.