Gasztro

2021.06.29. 19:21

Foci-EB: szurkolói szendvicsek a meccsekhez

Akkor sem mindegy, hogy mit eszünk meccsnézés közben, ha otthon szurkolunk. Sőt az EB jó alkalom arra, hogy kipróbáljunk néhány spéci, jól felturbózott szendvicset. Figyelem, a hosszabbításban mártogatósokat is találsz!

Szarka Zsófi

Sült csirkés szendvics

Fotó: Szarka Zsófi

Nézzünk egy brit kedvencet, a húsos szendvicset. Az angolok imádják a szendvicseket, főleg, ha szaftos hús, és egy kis bab kerül bele, a sok sajt és hagyma pedig minden formában jöhet!

Hozzávalók:

  • 2 szelet házi, sűrű kenyér
  • 5 dkg vaj
  • 2 szelet felső csirkecomb (kicsontozott)
  • 1 db paradicsom
  • 3-4 darab bébikukorica
  • kaprigyümölcs vagy kapribogyó
  • friss saláta
  • 10 dkg szeletelt sajt
  • Hagymalekvár:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál balzsamecet
  • Babragu:

  • 200 g főtt bab
  • 2 szál újhagyma
  • 1 ek olíva olaj
  • fél citrom leve
  • só, bors
  • Sajtkrém:

  • 0.5dl tejszín
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál mascarpone
  • kis csokor petrezselyem
  • Elkészítés

    Babragu: az újhagymát nagyon vékony karikákra vágjuk, egy tálba tesszük, és összekeverjük a citromlével, sóval, borssal, olíva olajjal. Végül hozzákeverjük a lecsepegtetett babot és készen is van.

    Hagymalekvár: a hagymákat félbevágjuk, szeleteljük, egy evőkanál olajon lassan üvegesre pirítjuk, fél kiskanál sóval hintjük, majd egy evőkanál cukorral 3 perc alatt, kevergetve karamellizáljuk. A végén hozzáadjuk a balzsamecetet, átkeverjük, mikor 2 percet forraltuk, készen is vagyunk.

    A csirkét kicsontozzuk, előző este bepácoljuk egy kevés sóval, és bármilyen fűszerrel (én bbq fűszerrel tettem ezt), másnap 3-4 percig sütjük mindkét felét, majd fedő alatt még 3 percig.

    A sajtkrém hozzávalóit egy kis tálkában összekeverjük, és a szendvicset össze is rakhatjuk.

    A zsemlék belső részére mindig szaftos kerül, a szaftosra mindig egész hozzávaló(csirke, sajt, zöldség) majd újra szaftos, így tartják majd meg egymást, és ízletes lesz a szendvics.

    Detox szendvics

    Fotó: Szarka Zsófi

    Több nemzet büszkélkedhet az egészséges fogásaival, amiben rengeteg zöldség található. Ilyen Finnország, Skócia, Belgium és Németország is. Esküsznek a jótékony hatására, ezért egy-egy hosszú este után jól jön a sok zöldséges szendvics, de kizárólag rengeteg sajttal.

    Hozzávalók:

  • 4 szelet rozskenyér
  • 1 db érett avokádó
  • 1 üveg szárított paradicsom
  • 1 db camembert
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 konzerv paradicsompüré
  • 5 dkg vaj
  • jégsaláta
  • Elkészítés:

    A kenyerek mindkét oldalát vajjal megkenjük vékonyan, és egy száraz, felforrósított serpenyőben megsütjük 1-1 perc alatt, magas lángon, így nem puhul majd meg a feltétektől. Ezután a szendvics mindkét kenyérszeletét megrakjuk. Paradicsompürével megkenjük, jöhet a jégsaláta, majd az avokádó felszeletelve, végül a cheddar sajt szintén szeletelve.

    Mikor mindkét oldalát megraktuk, akkor egy serpenyőben megsütjük bele a camembert.

    Sajtsütés: egy kiskanálnyi vajon, alacsony hőmérsékleten kezdjük sütni, majd mikor megpirult a sajt kérge, óvatosan megfordítjuk, és lecsorgatjuk mézzel, majd a balzsamecettel. Megnyomkodjuk a camembert belsejét, ha már puha, folyékony lehet a belseje, akkor kivesszük egy deszkára, éles, vizes késsel kettévágjuk, és az egyik felét gyorsan az egyik szendvicsbe, a másik felét egy másik szendvicsbe tesszük, hogy ne legyen túl vastag.

    Vörös pesto – olasz mártogatós

    Fotó: Szarka Zsófi

    A tradicionális receptek márvány mozsárban javasolják az elkészítését, de botmixerrel, turmixolva is mennyei.

    Hozzávalók:

  • 1 nagy marék bazsalikomlevél
  • 200g koktélparadicsom (érett, édes)
  • 100 g hámozott mandula
  • 1 ek reszelt parmezán (20g)
  • fél kk só
  • fél gerezd fokhagyma
  • 1 dl olíva olaj
  • Elkészítés:

    Minden alapanyagot egy botmixerrel vagy turmixban összemixelünk 0,5 dl olajjal. Amennyiben mozsárban dolgozunk a bazsalikommal és a fokhagymával kezdjük, majd

    adjuk hozzá a magvakat, a sajtot, sót és végül a paradicsom kockákat.

    Amikor teljesen péppé zúztunk minden hozzávalót, akkor adjuk hozzá, csorgatva az olajat. Hagyjuk összeérni legalább 30 percen keresztül, ezután viszont egy hónapig eláll a hűtőben, és egyre finomabbra érik. Kenhető friss baguette karikákra, mártogatható zöldségekkel és tökéletes szósz húsokra, tésztákra.

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában