a távközlés világnapja

2021.05.14. 07:52

Léggömb szállt a magasba a vírus áldozatainak emlékére Győrben

Megemlékezésről és ünneplésről is szólt az idei távközlés világnapi konferencia, melyen a győri Széchenyi István Egyetem is részt vett. A virtuális eseményen átadták a Dr. Magyari Endre-díjakat, az érdeklődők kerekasztal-beszélgetéseket hallgathattak a hazai telekommunikációs szolgáltatók és médiahatóság szakembereinek részvételével.

Simon Judit

2021.05.13. A távközlés világnapjához kapcsolódó konferencián a hírközlési szakma Covid-áldozatairól is megemlékeztek több meteorológiai ballon felengedésével, Széchenyi István Egyetem, Fábián Anna Gertrúd egyetemi hallgató megemlékező szavai mellett Dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke és Aranyosné dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója felengedi a koronavírusban elhunyt távközlési szakemberek emlékére készült gyászballont Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Virtuális konferenciát tartottak a távközlés világnapja alkalmából a győri Széchenyi István Egyetem távközlési tanszékén. Az eseményen meteorológiai léggömbre akasztott koszorúval emlékeztek a koronavírus áldozataira. Eddig közel 29 ezer honfitársunk halt meg a vírusfertőzés következtében, nekik szólt az üzenet, amely ha szimbolikusan is, de jelezte: sosem feledünk benneteket!

Online konferenciával ünnepelték tegnap a távközlés világnapját Győrben és Budapesten. A Széchenyi István Egyetem és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közös rendezvénye annak állított emléket, hogy 1865. május 17-én Párizsban húsz ország képviselői aláírták a Nemzetközi Távközlési Egyesület létrehozásáról szóló alapító okmányt.

Más lett az életünk új szabályokkal

– Olyan világban élünk, ami újdonságokat tanít meg nekünk – emelte ki az esemény megnyitóján Földes Péter, a Széchenyi István rektora. – Az elmúlt egy évben, a járvány miatt, rászorultunk a távközlésre, a telekommunikáció vívmányaira. Más lett az életünk, új szokásokat, szabályokat kellett elsajátítanunk. Mindezt azért, hogy kapcsolatot tarthassunk szeretteinkkel, a világgal.

A rektor kiemelte, hogy az egyetem szeretné megőrizni az intézmény jogelődjének, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolának az emlékét. Ennek fő profilja a távközlési szakemberek képzése volt, megteremtve azt a széles körű szakmai kapcsolatrendszert, melyet a kollégák építettek ki a hallgatók számára.

Hozzátette: az egyetem nemcsak kutatásra ösztönöz és tanít, hanem híd a szakma és a fiatalok között.

Üzenet az ég felé

A szakmai előadások és kerek­asztal-beszélgetések mellett fontos szerepet kapott az emlékezés is. A koronavírus halálos áldozatainak tiszteletére üzenettel ellátott meteorológiai ballont engedtek fel az egyetem D tornyának tetejéről.

Fábián Anna Gertrúd, az egyetem villamosmérnök-hallgatója beszédében kiemelte: – Az elmúlt egy évben olyan veszteségek érték az országot, amelyet nehéz szavakba önteni. Mindenkinek fáj az a hosszú lista, amely az elhunytak nevét tartalmazza, közöttük tanárok, szakemberek hagyták el az élők sorát.

Elismert életmű

A konferencián jutott idő az ünneplésre is. Karas Monika, az NMHH elnöke az 52. távközlési világnap alkalmából szervezett virtuális konferencián adta át a Dr. Magyari Endre-díjakat, amelyeket idén Balogh János és Bozsóki István vehetett át. A rangos elismerést a hírközlési piac fejlődéséért folytatott, több évtizeden át végzett kiemelkedő munkáért és egy életmű elismeréséért adják át, évente legfeljebb két szakembernek.

Ki a díj névadója?

Magyari Endre gépészmérnök, postamérnök. A hazai rádiózás ­egyik elindítója, a lakihegyi rádióállomás egyik tervezője. Magyari Endre irányította az első magyar gyártmányú adó tervezését és építését. Nevéhez fűződik a hazai műsorsugárzás megindítása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában