Utcai sportok

2024.06.19. 13:20

A világ egyik legfiatalabb olimpiai bajnoka is indul Budapesten (videó)

Az utcai sportok olimpiai kvalifikációs sorozatának budapesti állomásán, a Ludovika Campuson a nagyközönséget csak csütörtöktől engedik be a versenyekre, de a sportolók kedden már tesztelték a pályákat. Köztük Tokió tizenhárom éves olimpiai bajnoka is a magyar fővárosban van már.

MW

Kempf Zoltán a BMX freestyle park versenyszám döntőjében az Európa Játékokon a Krakkótól mintegy harminc kilométerre lévő Krzeszowica Parkban 2023. június 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Csaknem ötszáz versenyző érkezik a városi sportágak olimpiai kvalifikációjának második, egyben utolsó állomására, amelyre csütörtöktől vasárnapig a budapesti Ludovika Campuson kerül sor. A BMX freestyle park versenyszámát, a falmászást, a gördeszkát és a breaktáncot felvonultató sporteseményen 18 olimpiai érmes, köztük hét olimpiai bajnok is részt vesz, akik a budapesti állomáson mérethetik meg magukat utoljára a párizsi olimpiai játékok előtt – olvasható az Origo oldalán.

A BMX világbajnok a maximumra törekszik

A Ludovika Campuson a közel félezer induló között négy magyar lesz: Szarvák Csenge és Lobontiu Noris breakingben, Tusnády Nimród falmászásban, Kempf Zoltán pedig BMX freestyle-ban méreti meg magát – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. Kempf egyébként 2013-ban világbajnok volt, majd néhány évre felhagyott a versenyzéssel, és akkor vetette bele magát ismét az edzésekbe, amikor kiderült, hogy a park versenyszám bekerült az olimpia programjába, a debütálás három éve, Tokióban volt. A budapesti viadalra előre tekintve azt mondta: nehéz reális eredményt meghatározni, mivel „nagyon egyedi lesz a pálya, amilyet még soha nem láttunk sehol”, nem lesz megfelelő pályaelem a legtöbb trükkhöz, amit gyakoroltak a versenyzők, de ki fogja hozni magából a maximumot.

A BMX freestyle, a falmászás és a gördeszka már a tokiói ötkarikás játékokon bemutatkozott, míg a breaktánc Párizsban szerepel először az olimpiai műsorban.

A két állomáson elért eredmények összesítése alapján több mint száz versenyző juthat párizsi kvótához. A gördeszkásoknál a sorozat két állomásán szerzett pontok mellett egyharmad részben korábbi versenyekről hozott pontok is számítanak a végelszámolásnál. Budapesten indul az olimpiák történetének harmadik legfiatalabb olimpiai bajnoka is.

Három emelet magasból

Tokióban a japán Nisija Momidzsi tizenhárom évesen lett aranyérmes női egyéni utcai gördeszkázásban, és a távol-keleti versenyző indul a magyar fővárosban is. A női gördeszka egyébként tényleg a fiatalok sportja, a tegnapi edzésen a versenyzők átlagéletkora bőven 18 év alatt volt. Láthattuk, hogy a lányok esnek, kelnek, de úgy pattantak fel azonnal, mintha mi sem történt volna. A mászófalak egyikén a gyorsasági mászás során tizenöt méterre kell feljutni minél gyorsabban, több mint három emelet magasba, biztosítással, hogy aztán jöjjön a kellemes zuhanás vissza a földre.

Az esemény zárónapja egyben a Nemzetközi Olimpia Napja is, amelynek keretében a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) jóvoltából magyar olimpikonokkal is találkozhatnak az érdeklődők.

A csütörtökön kezdődő rendezvény ingyenesen látogatható, zenei programok is várják az Orczy-parkban az érdeklődőket, akik jó néhány sportágat is kipróbálhatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában