Bulvár-celeb

2024.06.19. 06:30

Óva intenek a szakértők: nagy baj lehet belőle, ha etetjük a vízimadarakat!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a lakosságot, hogy a vízimadarakat sehol, semmivel ne etessék!

MW

Nem is sejtjük, mekkora károkat okozhatunk az etetéssel

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A vízimadarak etetése nemcsak felesleges, de tömegesen veszélybe sodorja és megbetegíti az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek – írja az MTI az MME közleménye alapján. 

A vízimadarak életmódja és túlélési szabályai alapvetően eltérnek a téli etetőket látogató énekesmadarakétól. Az értéktelen táplálék megbetegítheti a vízimadarakat, szennyezi a környezetet és rontja a vízminőséget. A vizek szervesanyag-terhelése megnő, így egyre nagyobb lesz az elmocsarasodás veszélye.

A mesterséges táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen őszi elvonulási viselkedést. Az etetés növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, így a sérülések száma is megnő. 

Az etetés emellett az önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz. Az etetőhelyek közelében évről évre egyre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma, és immár több madárral kezdődik újra a folyamat.

A,Sign,Warning,Not,To,Feed,The,Waterfowl,Due,To
A madarak etetéséhez használt élelmiszerek csábítóak a patkányok számára is
Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A rengeteg feleslegesen kiszórt táplálék vonzza a patkányokat, segíti a szaporodásukat, ami idén különösen nagy probléma a fővárosban.

Az MME a lakosság tájékoztatása, a strandokat, sétányokat üzemeltető önkormányzatok és a madarak segítése érdekében elkészített egy ingyenesen letölthető, kinyomtatható és kihelyezhető plakátot is a vízimadarak etetéséről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!