Győr és környéke

2018.03.05. 08:00

300 millióért eladó a Vaskakas-ház Győrben

Újra felkerült a világhálóra az egykori Vaskakas étterem és a mellette fekvő épület, 300 millióért kínálják eladásra. A jó hír, hogy nem lehet csak úgy ingatlanokat húzni az ősi falakra, építkezni a Püspökvárba.

Gyurina Zsolt

A Bécsi kapu tér rendbetétele hosszas halogatás után kapott zöld utat. A tér a terv szerint 2017 végére elkészült volna, de aztán az a döntés született, a munkálatok elkezdésével megvárják a tér sarkán lévő Vaskakas-ház elkészültét. Úgy néz ki, erre nem érdemes tovább várni.


A Bécsi kapu tér mindenképpen kész lesz év végére – különben elveszik az állam adta támogatás –, de a sarki ház üresen áll, építkezésnek nyoma sincs. Ám az elmúlt időszakban felpörgött az ingatlanpiac a Püspökvárban. A napokban az internetre újra felkerült egy hirdetés, amelyben az azóta egy helyrajzi számra kerülő, egész tömböt eladásra kínálják 300 millió forintos áron. A Bécsi kapu tér 4. alatti Múzeumház oldalában, a Vaskakas tetején található udvaron, a várfalakon pedig nemrégiben eladtak egy körülbelül 95 négyzetméteres telket. Úgy tudjuk, hogy az új tulajdonos közművesítené a területet, de a szomszédok szerint még azon is gondolkodott, hogy a falatnyi területre ingatlant épít, benne irodákkal.

 

Az üres Vaskakas-ház kakukktojás lehet az élettel megtelő Bécsi kapu téren. Fotó: Bertleff András

Az üres Vaskakas-ház kakukktojás lehet az élettel megtelő Bécsi kapu téren. Fotó: Bertleff András

– Megnyugtatok mindenkit, nem lehet csak úgy építkezni a várfalakra – mondta el Révi Zsolt főépítész. – Ehhez a városrendezési terv részeként, a településképi rendelet alapján az önkormányzat jóváhagyása, illetve az Örökségvédelmi Hivatal beleegyezése szükséges. Csak egy esetleges átalakításhoz, apróbb kiigazításhoz nem szükséges engedély. A Püspökváron több tulajdonos is osztozik, az önkormányzat, magánszemélyek, a püspökség – egy esetleges építkezés megindulásába mindannyian beleszólhatnának.


A Püspökvárban bonyolultak a birtokviszonyok: jó pár éve az önkormányzat több ingatlant eladott azzal a szándékkal, hogy a befektetők majd életet lehelnek abba, amibe az állam nem volt képes. A Bécsi kapu tér 4. szám alatt létrejött a Múzeumház kiállítótérrel és múzeummal, de a Vaskakas-ház és a vele szomszédos épület, az úgynevezett Schäffer-ház nehezebb ügynek bizonyult. Egykor aukciósházat akartak a falak között létrehozni, aztán szállodát, de ahogy Révi Zsolt főépítész fogalmaz: „több itt a fal, mint a tér". Egy szó mint száz, a mindenkori tulajdonosnak fejtörőt okoz, hogyan fektesse be pénzét a legnagyobb haszon reményében. 


– A háznak több funkciót is kitaláltunk, építési engedély pedig van – szögezte le kérdésünkre Józsa Dávid soproni építész, aki az épületegyüttes új terveit készítette. A legutóbbi elképzelés szerint a Vaskakas-ház vegyes funkciójú épület lenne, lakásokkal. Mint a főépítésztől megtudtuk, utóbbi terv rendelkezik jogerős építési engedéllyel. – Ennek a háznak olyan az előtörténete, hogy kénytelen vagyok eladni – mondta röviden lapunknak Nagy László tulajdonos, aki úgy fogalmazott: ezt a projektet nem neki szánták. Pedig Győr minden szempontból kiemelkedő pontjáról beszélünk, amelynek megszépülését joggal várják lakói. Lehet, hogy az épületegyüttes funkcióját eltalálni nem a legkönnyebb, de ha egyszer elkészül, a város ékköve lesz.

A Vaskakas finom falat – de nagy falat


A történelmi óvárosban található az eladásra kínált épületegyüttes, mely a győri vár legértékesebb és nagyon jó állapotban fennmaradt részéből, valamint az ahhoz közvetlenül kapcsolódó klasszicista stílusú lakó- és üzleti épületből áll.


A győri vár történelmi része, a hozzá kapcsolódó klasszicista épülettel remekül hasznosítható étterem és hotelként, de székhelyként, irodaként, üzleti területként, klinikaként, bevásárlóközpontként is.


"A klasszicista stílusú épület: 2000 négyzetméter, a kazamaták (volt étterem) körülbelül 450 négyzetméter, amely bővíthető akár 500 négyzetméterrel. Eladási ár: 300 millió forint" – szól a hirdetés. Évekkel korábban 460 millió forintot kértek érte.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!