2021.05.08. 15:10
Végre itt a friss spenót: így egyen többet belőle
Itt a spenótszezon, de szerencsére ebből a zöldségből nem csak főzeléket készíthetünk.
Forrás: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
A spenót, akárcsak a legtöbb zöldféle igen gazdag rostokban. Magnézium és kalcium tartalma kiemelkedő, márpedig ez a két ásványi anyag elengedhetetlen ahhoz, hogy szervezetünk természetes zsírbontó üzeme aktívan működjön. Mind ezen túl a spenót csökkenti a vércukorszintet és erősíti az immunrendszert is. Mivel alacsony a kalóriatartalma, kiválóan hasznosítható a fogyókúrás receptekben – írja a Diéta és Fitnesz.
Majszoljuk nyersen
Főként A- és C-vitamin, valamint folsav tartalmának megőrzése érdekében érdemes nyersen rágcsálni a friss zöld leveleket. Nyersen fogyasztva a spenótban található oxálsav meggátolja a vesében és húgyutakban a kőképződést. Ha meleg ételt szeretnénk készíteni belőle, akkor csak pár percig pároljuk, és úgy keverjük a már elkészült ételekhez.
Tudta?
A spenótban található hatalmas mennyiségű kálium képes megszabadítani a szervezetünket felgyülemlett fölösleges folyadéktól is. Így a narancsbőr megszűntetésében is hasznos lehet, és a derekunk körüli úszógumikat is segít gyorsabban eltűntetni.
Egy szuper nyers recept:
Spenótos ital
Turmixgépben keverjünk össze 10 dkg spenótot, egy almát, egy narancsot és egy banánt. Tehetünk hozzá 5 dkg mandulát, vagy más olajos magvat is. Ha túl sűrű az italunk, hígítsuk egy kis vízzel.
Spenótos csirkemell
Hozzávalók:
Elkészítés:
1. Melegítse elő a sütőt 200 fokra!
2. Keverje össze a spenótot, fetát, krémsajtot, fokhagymát és a só felét egy közepes tálban.
3. Vágjon egy zsebet minden csirkemellre.
4. Ossza 3 részre a spenótos tölteléket, és sodorja őket egyenként vastag hurkává. Töltse meg a csirkezsebeket 1-1 hurkával. Fűszerezze a tetejét a maradék sóval és borssal.
5. Melegítse fel az olivaolajat egy tűzálló tálban, és tegye közepes lángra. Helyezze a töltött csirkemelleket a töltelékkel lefelé, és süsse 5 percig, majd fordítsa meg, és a másik oldalát is 5 percig.
6. Tegye a tűzálló tálat a csirkékkel a sütőbe, és süsse 10 percig. (Ha a csirkemell sokkal nagyobb az átlagosnál, további 2-5 perccel nő a sütési idő.)
A spenót hatásai:
– vérnyomás, vérzékenység szabályozó
– a folsav vörösvértestek képződését segíti
– antioxidáns, csökkenti a daganatos-, ill. szív- és érrendszeri betegségek kialakulását
– B-vitamin tartalma fokozza a zsírok és szénhidrátok megemésztését
– csökkenti a vér cukortartalmát
– javítja a memóriát
– K-vitamin tartalma serkenti a vesék működését
– A-vitamin tartalma a gyulladásokat gyógyítja
– antibakteriális és gombaellenes
– magnézium tartalma segít megelőzni az izomgörcsöket
– gondoskodik a szemek egészségéről
– lúgos hatású
Borítókép: illusztráció