2016.01.20. 11:52
Az isler és az Esterházy-szelet nyomában Győr-Kismegyeren
A vaníliás krémről mindent elmond, hogy ugyanezt a krémet éreztük a Boci tortában és az Epres-vaníliás szeletben is.
"Cukrászatunk több mint negyvenféle süteménnyel szolgálja ki vásárlóit és viszonteladóit. A kiszállítást hűtőautóval végezzük. (...) Több mint harmincféle torta ízzel, 2000 óta pedig fényképes torták készítésével is a vásárlóink igényeit igyekszünk kielégíteni" - szerepel a győri Pálffy Cukrászat honlapján. Sokkal több olvasnivalóra nem bukkantunk itt, igaz, a legújabb trendeknek megfelelően a kismegyeri cukrászda Facebook-oldala rendszeresen frissül. Egy-egy poszt kifejezetten ötletes és vicces. A bringás edzésre látogató Pálffy Cukrászat Mikulása mosolyt csalt az arcunkra.
A kismegyeri Kalász utcai cukrászdában a következőképp választhatnak süteményt az édesszájúak. A cukrászüzem ablakában az egyik munkatárs elsorolja a napi kínálatot. A mi választásunk Eszterházy-szeletre, Boci tortára, Epres-vaníliás szeletre és az Islerre esett. A csokoládékrémmel bevont, töltött, omlós tésztapárból készült kerek sütiről az jut eszünkbe, hogy Bad Ischlben a világ omlott össze bennünk pár éve. Az osztrák fürdővárosban készítettek először islert - a legenda szerint elsőként I. Ferenc József kóstolta a süteményt, de gasztrotörténészek szerint Richard Kurth cukrász valójában az 1950-es években alkotta meg sokunk kedvencét -, ennek megfelelően némi túlzással iparág épült az islersütésre a Salzburghoz közeli településen. Nos, Bad Ischlben méregdrágán, 3-4 euró körüli összegért száraz islert falatoztunk. A Pálffy-féle isler könnyedén kergeti el a rossz ausztriai emlékeket - rögtön tegyük hozzá: nincs nehéz dolga -, a sütemény tésztája omlós, a csokiréteg vastag, szinte roppan a szánkban. Egyedüli szépséghiba: a tészták közötti nagyüzemi lekvár.
Az Eszterházy-szelet gyakorlatilag minden hazai cukrászda kínálatában megtalálható, mégis az igazi, klasszikus receptből készített süteményre ritkán akadunk. Általánosságban az a gond, hogy a cukrászok szeretnek spórolni a tésztával - nem csak dió, liszt is kerül bele -, a krém esetében pedig a vajat pudinggal váltják ki. A különbséget ecsetelni sem kell. A Pálffy Eszterházy-szeletében a diós tészta megállja a helyét. A vaníliás krémről ugyanakkor mindent elmond, hogy ugyanezt a krémet éreztük a Boci tortában és az Epres-vaníliás szeletben is... Az Eszterházy-szelet tetejére csorgatott fondant (cukormáz) szintén gyenge minőségű. A Boci-torta - amellett, hogy a neve jópofa - bizakodásra ad okot. Az enyhén sós karamella a sütemény tetején kellemes meglepetés, a tészta friss, finom. Már "csak" a piskótalapok közé kent vaníliás krémet kellene sürgősen hanyagolni. Pedig a Boci-tortában komoly tartalékok vannak. Két réteg karamellakrémmel valóságos karamellabombaként robbanna a sütemény! Az Epres-vaníliás szerint semmi extrát nem nyújt. Jó pont, hogy nem túl édes a sütemény és a gyümölcszselében pár eperdarab megbúj. Összességében az édesség mégis idejét múlt, unalmas.
Boci szelet - a süteményekről további képeket ide kattintva tekinthetnek meg!
Érdemes lenne a kínálatot újragondolni, kisebb-nagyobb "ráncfelvarrások" után megújult süteményekkel előrukkolnia a Pálffy Cukrászdának. A finom piskóták jó alapot szolgáltatnak ehhez. A négy darab süteményért kereken 1000 forintot fizettünk.
Konyha: friss piskóta, gyenge vaníliás krém, 5
Minden egyéb (fel- és kiszolgálás, berendezés, miliő): korrekt kiszolgálás, a süteményt helyben nem lehet kóstolni, -