Álláspont

2024.07.01. 06:30

Kombájn

Aki sietne, bizony hajlamos meggondolatlan cselekedetekre.

Varga Ottó

Péter és Pál napja volt a hétvégén, ami az aratás kezdő napja, de az időjárásnak köszönhetően a gabona is jó két héttel előbb lett kombájnérett. 

Apropó, kombájn. Évtizedek óta megszokott ilyenkor a nagy mezőgazdasági munkagépek jelenléte a közutakon, egy kicsit is felelősségteljes autós tudja, hogy negyedórával jó előbb indulni, ha időre kell odaérni valahova, hiszen bármelyik kanyarban előbukkanhat egy pótkocsis traktor, esetleg egy kombájn. Ezeket megelőzni, különösen a mellékutakon, nem egyszerű feladat. (Főként, ha a kombájnos nem veszi le a vágóasztalt és a motollát a gép elejéről…) 

Aki erre nem gondol és sietne, bizony hajlamos meggondolatlan cselekedetekre is, mint például az összetorlódott kocsisor padlógázzal való megelőzése, ami komoly veszélyekkel jár, nemcsak a magáról megfeledkezett sofőrre, hanem a szemből érkező gyanútlan autósokra is. 

Hogy a probléma valós, azt jelzi az is, hogy az agrárminiszter külön felhívást tett közzé, amelyben arra figyelmeztet, hogy az ilyen esetek jóval korábban előfordulhatnak, mint az előző években megszokhattuk. 

Egyetemista koromban – agráregyetemre jártam – egyik nyári gyakorlatomat volt szerencsém Angliában végezni, ahol az első napomon felültettek egy hatalmas platós teherautóra, és mentünk szénát betakarítani. A kocsira 500 kockabála fért rá, ami önmagában is riasztónak tűnt, hát még amikor jobb oldalon kellett beülnöm a hatalmas kormánykerék mögé. A farmer első tanácsa az volt, ha a közúton három vagy több autó jön mögöttem, ahogy lehet, húzódjak le, és engedjem el őket. Ezt a magyar traktorosoknak és kombájnosoknak is tanítani kellene, mert valóban nagy őrültség padlógázzal mellékutakon kombájnt előzni, de azt sem jó látni, hogy a traktoros vigyorogva nézi a tükörben a kígyózó sort maga mögött… 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában