Álláspont

2024.05.01. 07:07

Zöld-fehér torta - Kollégánk véleménye az ETO alapításának 120. évfordulóján

"Hosszú évek után újra lesz férfi NB I-es kézilabdacsapata a városnak."

Szeghalmi Balázs

Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum

A folyók városának legnépszerűbb egyesülete idén ünnepli alapításának 120. évfordulóját. Az Egyetértés Torna Osztály – írjuk le a klub teljes nevét, ne csak mindig ETO-nak becézzük – a vidéki sport fellegvára. Labdarúgásban négy magyar bajnoki címmel, két ezüst- és hat bronzéremmel a második legsikeresebb fővároson kívüli klub, ám ha számolunk a múlt nemzetközi sikereivel, akkor vitán felül a valaha volt legeredményesebb vidéki focicsapat az ETO.

Bár még nem ért véget a másodosztályú pontvadászat, csodák pedig igenis léteznek, jelen pillanatban nehéz elképzelni, hogy az ETO FC Győr NB I-be jutással ünnepli majd a kerek évfordulót. A bajnokságot remekül kezdő csapat a Vasas elleni 6–0 után megtört és a kiütéssel felérő vereség óta árnyéka önmagának. A Gyirmót három éve jobb játékkal jutott fel a legmagasabb osztályba, s ez a következő szezonban – Varga Barnabással a fedélzeten – nem volt elég az NB I-es tagság megőrzéséhez. Ha az ETO fel is küzdi magát a hátralévő fordulókban az NB I-be, ez a futball oda édeskevés lesz.

Az ETO-család 1948-ban bővült a női kézilabda-szakosztállyal. Bár a zöld-fehér foci és kézilabda hosszú évtizedek óta külön szálon fut, más-más tulajdonossal, önálló kasszával, a győri szurkolóknak ez a csapat is kiemelt fontosságú. A 2010-es években a Bajnokok Ligáját domináló Audi-ETO-nak jelenleg az NB I-es ezüstéremért is harcolnia kell, míg a BL négyes döntőben huszáros hajrával még megmentheti a szezonját. Hozzáteszem, amikor pár éve Danyi Gábort a klub előző vezetése azért küldte el, mert „nem elég látványos a csapat játéka”, finoman fogalmazva is más dimenziójú gondokkal küzdött a klub, mint napjainkban.

A jubileum évében biztosan van okuk is örülni a győri zöld-fehér szurkolóknak. Hosszú évek után ugyanis újra lesz férfi NB I-es kézilabdacsapata a városnak. Ez olyan zöld-fehér torta, aminek sok sportszerető győri tud örülni tiszta szívvel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában