Csapatok mérkőzése

2024.05.01. 16:18

Rotyogtak a halászlevek a tizenkettedik gyirmóti versenyen - galéria, videó

Idén már 12. alkalommal rendezték meg a Gyirmóti Halászléfőző Versenyt az Aranyhal Szabadidőközpontban. Ezúttal is közel két tucat csapat mérte össze főzőtudását. Sokan jelentkeztek a térségből, Győrből és környékéről, de volt, aki az ország másik feléről, vagy a határon túlról érkezett.

Simon Roberta

Nótaszó és pálinka a főzőcsapatoknak - Jó hangulatban telt az idei halászléfőző verseny Gyirmóton.

Fotó: Csapó Balázs

Nem csak a megszokott csapatokkal találkozhattunk az idei 12. Gyirmóti Halászléfőző Versenyen. Bubernik Péter és Csiszár István ugyan rutinos szakácsok, de először vettek részt a halászléfőző programon. 

Bubernik Péter a passzírozás után még visszaöntötte a bográcsba a halászlevet, hogy ismét feltehessék a tűzre. Fotó: Csapó Balázs

-Külön-külön már készítettünk bográcsos ételeket, így együtt viszont még soha. Sőt a gyirmóti halászléfőző versenyen sem próbáltuk még ki magunkat ezelőtt - mondta el lapunknak Bubernik Péter. -Mi a szegedi típust kedveljük, azért is passzírozzuk, hogy ne legyen benne szálka. Igen sűrű lett, tettünk bele keszeget, kárászt, valamint került még mellé ponty is, majd végén külön tettük bele a halpatkót - tette hozzá Csiszár István.

A sokak által kedvelt rendezvényt nótaszóval indították reggel: Kulcsár Béla harmonikaművész, majd Lukács Tímea, Németh Rudolf és zenekara alapozta meg a hangulatot. Délelőtt kezdetét vették a gyerekprogramok: ugrálóvár, körhinta és pónilovaglás várta a családokat. A kilátogatók lovaskocsira is ülhettek, ami körbevitte őket az Aranyhal Szabadidőközpontban.

500 liter halászléért állhattak sorba a résztvevők. Fotó: Csapó Balázs

Ebédidőben kezdték osztani az Aranyhal Étterem 500 literes kondérjából a hallevet, közben a reggel óta készülő finomságokat is megkóstolhatták a kilátogatók. Szorgosan passzírozták a halat, gyöngyözve rotyogott a halászlé minden bográcsban.

Ki így, ki úgy szereti, a versenyen is sokféleképpen, más módszerekkel és halból készültek a levesek. Többektől el is hangzott a mondás: ahány ház, annyi szokás. 

Van, aki csípősen, passzírozva, vagy belsőségekkel szereti. - A jó halászlé titka először is az, hogy lehetőleg ne egyfajta halból készítsük. Sokkal finomabb és ízesebb lesz az étel, ha legalább három-négy halból főzzük. Használhatunk hozzá pontyot, kárászt, keszeget, harcsát, csukát - sorolta az egyik csapat főszakácsa.

Kicsik és nagyok is megtalálták a kikapcsolódást a gyirmóti programon. Fotó: Csapó Balázs

Különféle készítési hagyományok alakultak ki a Tisza mellett, a Duna mindkét oldalán, a Balatonnál, a halásztanyákon és a polgári konyhákon. A legismertebb a bajai és a szegedi, ehhez igazodva készítik a legtöbben.

A halászlé mellett a másik favorit a sajtos tejfölös lángos volt. Nem győzték egymás után formázni és sütni, majd kenni a forró olajban kisült tésztafinomságokat az asszonyok. A délután a Somlói Borlovagok avatásával folytatódott, majd a főfogások kiértékelésével és a Hoppáré zenekar koncertjével zárult a program.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában