Diplomácia

2024.05.10. 06:31

Magyarország és Kína a béke pártján áll (videó)

Fontos megállapodások születtek a Magyarország és Kína közötti csúcstalálkozón, a felek 18 fontos megegyezést írtak alá. Csütörtök délután Orbán Viktor miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök közös sajtónyilatkozatot tett, miután kétoldalú tárgyalásokat folytattak.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök kezet fog a Budavári Palota Oroszlános udvarában tartott fogadáson 2024. május 9-én. Mögöttük Sulyok Tamás köztársasági elnök és felesége, Nagy Zsuzsanna

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Elnök úr látogatására különösen is szükségünk volt éppen most, amikor a szomszédunkban háború zajlik, és a világ azon vitatkozik, hogy vajon folytatni kell-e ezt a háborút, vagy inkább a béke irányába kellene erőfeszítéseket tenni

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, miután a Karmelita kolostorban tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel. 

 

A miniszterelnök hangsúlyozta:

A mi hangunk, Magyarország hangja Európában magányos hang. Európa ma a háború oldalán áll. Az egyetlen kivétel Magyarország, amely azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz, és támogat minden nemzetközi erőfeszítést, amely a béke felé mutat, így a Hszi Csin-ping elnök úr által bemutatott békekezdeményezést is.

Orbán Viktor egyúttal elmondta: „Nekünk, magyaroknak az a meggyőződésünk, hogy ennek a konfliktusnak, ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren, a csatatéren csak halottak vannak és pusztítás.” Megismételte a magyar álláspontot, miszerint a megoldás a tárgyalóasztalnál van, fegyverszünet kell és béketárgyalások.

A kínai elnök szerda este érkezett Magyarországra, franciaországi és szerbiai látogatása után – írja a Magyar Nemzet

– A kínai elnök Párizsba és Budapestre látogat, ami mutatja hazánk növekvő súlyát – értékelte Gulyás Gergely a kínai elnök budapesti látogatását csütörtökön a kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, a látogatásnak a gazdasági jelentősége az elsődleges, Magyarország érdeke, hogy minél több kínai vállalat érkezzen hazánkba. 

Hszi Csin-ping magyarországi útjának eredményeiről csütörtök este Szijjártó Péter is beszámolt, mint fogalmazott:

Történelmi tehát ez a látogatás, és a történelmi látogatáshoz méltó eredmény is született a mai napon.

 

A tárcavezető történelmi látogatásnak minősítette Hszi Csin-ping budapesti vizitjét, ugyanis kínai elnök legutoljára húsz éve járt Magyarországon, a két ország pedig idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját.

Rendkívül sikeres tárgyalásokat folytatott az elnök úr és a miniszterelnök úr a mai napon, amelyeknek az eredményeként tizennyolc megállapodás aláírására került sor

– mondta.

Hozzátette, a kelet–nyugati összeköttetések fejlesztését célzó, kínai Egy övezet, egy út stratégia keretében a két ország olyan projektlistát állított össze, amelyen a közösen végrehajtandó beruházások, fejlesztések szerepelnek, és ezen projektlistát bővítették.

Kiemelte, hogy olyan új területre is kiterjesztik a magyar–kínai együttműködést, amely új dimenziót hozhat a kétoldalú kapcsolatokba, ez pedig a nukleáris energia.

Most abban állapodtunk meg a kínaiakkal, a kínai kormánnyal, hogy a nukleáris ipar teljes vertikumára készítünk együttműködési programot annak érdekében, hogy a villamosenergia-előállítás legolcsóbb, legbiztonságosabb, leghatékonyabb módját mindkét ország megfelelőképp tudja alkalmazni

– emelte ki.

Hszi Csin-ping sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, Orbán Viktorral egyetértettek abban, hogy az Övezet és út kezdeményezés, illetve Magyarország keleti nyitás stratégiája kompatibilis egymással. 

A kínai elnök azt is elmondta:

Idén ünnepeljük a diplomáciai kapcsolatfelvételünk 75. évfordulóját. Az elmúlt 75 év során a két fél mindig is a kölcsönös tisztelet, az egyenlőség és a kölcsönös előnyök útját követte annak érdekében, hogy biztosítsuk, a kapcsolatunk a megfelelő irányba fejlődik. Ennek köszönhetően a történelem során most tapasztalhatjuk a legjobb kapcsolatot a két ország között. Barátságos és gyümölcsöző tárgyalást folytattam a miniszterelnök úrral.

Hszi Csin-ping szerint a kínai–magyar kapcsolatokat tovább kell fejleszteni, egyben gazdagítani kell a két ország együttműködését.

Közös nyilatkozatot adunk ki, amelyben bejelentjük az átfogó stratégiai partnerséget Kína és Magyarország között az új korszakra vonatkozóan

– tette hozzá. Kiemelte: „Mindez lehetővé teszi számunkra, hogy újabb lendületet adjunk a két ország fejlődésének.”

Orbán Viktortól és Hszi Csin-pingtől zeng a nemzetközi sajtó

Tele van a nemzetközi sajtó Orbán Viktor miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtöki találkozójával – a legnagyobb hírportálok sorra számolnak be a magyar–kínai csúcs eredményeiről, számol be róla a Magyar Nemzet.

„Hszi Csin-ping kínai elnök Peking egyik legfontosabb stratégiai partnereként üdvözölte Magyarországot, és temérdek elismeréssel szólt az Orbán Viktor miniszterelnök vezette országról” – kezdte cikkét a Financial Times brit gazdasági lap

Yu Jie, a brit Chatham House agytröszt elemzője úgy látja, 

Kína szándéka az, hogy Magyarország hídként működjön a távol-keleti nagyhatalom, valamint az Európai Unió között.

A The New York Times amerikai napilap szerzője, Andrew Higgins úgy fogalmazott cikkében, „Hszi Csin-ping kínai elnök újabb biztonsági zónát talált” – utalva kijelentésével arra, hogy a magyar–kínai kapcsolatok különösen fontosak a nemzetközi politika szempontjából. A lapnak Theresa Fallon, egy brüsszeli agytröszt munkatársa beszélt arról, hogy Orbán Viktor tulajdonképpen közelebb hozta Brüsszelt és Pekinget egymáshoz. 

„A budapesti találkozók Kína gazdasági lábnyomának növelésére helyezik a hangsúlyt” – írta cikkében a Bloomberg amerikai televíziós hálózat weboldalán.

A cikk elismeri a magyar–kínai kapcsolatok sikereit, mint például, hogy a kínai BYD vállalat Magyarországot választotta első európai gyárának helyszínéül – noha Franciaország és Németország is örült volna a beruházásnak.

A Reuters nemzetközi hírügynökség kiemelte cikkében: 

Orbán Viktor alatt Kína fontos kereskedelmi és befektetési partnerévé vált Magyarországnak – ellentétben azokkal az európai országokkal, amelyek éppen kevésbé szeretnének függeni a világ második legnagyobb gazdaságától. 

A teljes cikk ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában