Krimi

2024.05.09. 05:00

Kiderült, mi állhat az iskolákba küldött iszlamista bombafenyegetések mögött

Szerda délutánig már 1543 robbantással fenyegető levelet regisztráltak, kaptak a bankok és bizonyos üzletek is belőlük.

MW

Illusztráció: Shutterstock

"Kibertámadás" lehetett, és nem valódi fenyegetés volt Szlovákiában az a kedden kezdődött incidens, amelyben több mint 1500 intézmény, főleg iskolák bombafenyegetést tartalmazó e-mailt kaptak - írja az MTI a szlovák országos rendőr-főkapitányság közleménye alapján. 

A szlovák hatóságok közlése szerint szerda délutánig 1543 ilyen e-mailt regisztráltak. Az iskolákon kívül több mint száz bankfiók és több szórakoztatóelektronikai szaküzlet is kapott ilyen levelet. Május 8-a állami ünnep volt az országban, tehát zárva voltak a kereskedelmi egységek és az iskolák is.

Az összes érintett helyszínt átvizsgálták, és a fenyegetések közül egy sem bizonyult valódinak. Azonban terrorfenyegetés gyanújával bűnügyi eljárás indult az ügyben, több rendőrségi csoport dolgozik rajta. Az iskolákba visszatérhetnek a tanulók, de óvatosságból még csütörtökön is megfigyelés alatt tartják az oktatási intézményeket - közölte a rendőrség.

A hatóságok tájékoztatása szerint az ország történetében még soha nem volt ilyen tömeges bombafenyegetés.

Terrorfenyegetés elkövetőjére húsztól huszonöt évig terjedő, súlyos esetben életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható Szlovákiában.

A tömeges bombafenyegetések között valószínűleg egyedi fenyegetések is vannak. A rendőrség közlése szerint szerdán rémhír terjesztésének gyanújával előállítottak egy 14 éves fiatalt, aki az egyik breznóbányai járásban lévő iskolába küldött bombafenyegetést tartalmazó e-mailt, Pozsonyban pedig egy 25 éves férfi ellen indítottak eljárást ugyancsak bombafenyegetés miatt. Ő az egyik pozsonyi járási bíróságot fenyegette meg pokolgéppel.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!