Megnyitók

2023.10.05. 20:16

Életutak találkozása, Törőcsik Mari emlékére - Két kiállításnak is otthont ad a Győri Nemzeti Színház

Két kiállítás is érkezett a Győri Nemzeti Színház épületébe, melyeknek az ünnepélyes megnyitóját csütörtökön tartották a teátrum csillárszintjén.

Simon Roberta

Törőcsik Mari 2010-ben. Fotó: MW-archívum

Fotó: Tumbász Hédi

A Törőcsik Mari életét bemutató „Tudom-e úgy, ahogyan csak én tudhatom” című kiállításrészlet a Nemzeti Színházból érkezett Győrbe.

„Én a Nemzeti Színházba léptem be főiskolásként, és onnan fogok meghalni” – nyilatkozta Törőcsik Mari, aki 1958 és 1979, majd 2002 és 2021 között, haláláig a Nemzeti Színház művésze volt. Büszkén emlegette, hogy a 2002-ben megnyíló új Nemzeti társulatába elsőként őt szerződtette Schwajda György igazgató. A Nemzeti Színház mellett rövid ideig volt győri, a szolnoki színház tagja, a pesti Művész Színháznak nemcsak színésze, hanem kis ideig az igazgatója is. A hatvan színpadi évből a Nemzetiben töltött negyven esztendő legjelentősebb előadásait idézik fotók – mások mellett Keleti Éva, Benkő Imre és Eöri Szabó Zsolt képei. A fotók az MTI, illetve a OSZMI archívimából származnak.

A képek mellett idézetek is olvashatók, amelyek elhelyezik az egyes alakításokat az életműben: mit gondolt róluk maga Törőcsik Mari, mit írtak róla a kritikusok, mit mondtak róla pályatársak, rendezőkA teljes, hatvan képből álló kiállítás a Nemzeti Színházban volt látható. A válogatott anyag Kaposvár, Szolnok, az Ördögkatlan, Debrecen után érkezik Győrbe, ahol 1979-ben és 1980-ban volt a társulat tagja, rövid ideig a művészeti vezetője is.

Az épület előtt a II. János Pál téren pedig a „Huszonhat év – Petőfi 200” című kiállítás kapott helyet.

Idén Petőfi Sándor költő, a magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotója születésének 200. évfordulóját ünnepeljük, határon innen és túl. A Petőfi200 bicentenáriumra készített a Petőfi Kulturális Ügynökség szabadtéri, vándorkiállítást Huszonhat év címmel, mely a költő életét mutatja be tizenhat nagyalakú pannón. Az áprilisban Budapesten, majd egy nagyszabású, nyári, erdélyi turnén bemutatott és felállított kiállítás – mely érintette Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós és Torockó városokat is – kedden érkezett Győrbe, a Győri Nemzeti Színház előtti térre, hogy közel egy hónapon keresztül találkozhasson vele a közönség.

A tárlat látványosan és részletgazdagon mutatja be a versekhez kapcsolódó életeseményeket, így a közönség találkozhat a szabadtéri táblákon Petőfihez kapcsolódó fogalmakkal, idézetekkel, gondolatokkal. A kiállításhoz népszerű, huszonhat kérdést számláló Petőfi-kvíz tartozik, amit ezúttal októberben a Győrben tanuló diákok is kipróbálhatnak. A tárlat több kapcsolódó programmal várja az érdeklődőket a színház előtti téren a hónap végéig.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában