Közel-keleti konfliktus

2024.04.23. 06:37

Katar: semmi nem indokolja a Hamász dohai irodájának bezárását

Az izraeli–palesztin háború 200. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszba visszatérő palesztinok mennek a romok között 2024. április 22-én, egy héttel azután, hogy az izraeli hadsereg kivonult a térségből

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Szaber

A PEN America lemondta irodalmi díjátadóját a jelöltek egy részének bojkottja miatt

Lemondta idei irodalmi díjátadóját a PEN America, miután számos író visszalépett a jelöléstől az írószövetségnek a gázai övezeti háborúra adott reakciói miatt. 

A szólásszabadság védelmére alakult írószövetség helyi idő szerint hétfőn közölte, hogy a díjra jelölt hatvanegy író és fordító közül huszonnyolc úgy döntött, hogy visszavonja a könyvét a versenyből. 

A Hamász iszlamista palesztin szervezet és Izrael közötti háború októberi kezdete óta számos PEN-tag ismételten bírálta a szervezetet, amiért az a jelek szerint Izraelt támogatja, és nem veszi elég komolyan a palesztin írók és újságírók elleni atrocitásokat. 

Márciusban több köztiszteletnek örvendő író, közöttük Naomi Klein és Michelle Alexander is nyílt levélben kritizálta a PEN Americát, amiért az nem nyújtott "semmilyen lényegi összehangolt támogatást" a gázai, illetve a palesztin íróknak. 

A levél szerint "a PEN elárulta a mindenkit megillető béke és egyenlőség, valamint a világban bárhol élő írók szabadsága és biztonsága iránti elkötelezettségét". 

Az állításokra válaszolva a PEN közölte:

 a "gázai írók oldalán áll", azonnali tűzszünetet sürgetett, és segített létrehozni egy százezer dolláros segélyalapot a palesztin írók támogatására. 

Az április 29-re tervezett irodalmi díjátadó lemondását bejelentve Clarisse Rosaz Shariyl, a PEN America irodalmi programfőnöke sajnálatát fejezte ki az írók döntése miatt, és hozzátette: tiszteletben tartják az írók döntését, akár visszalépnek a jelöléstől, akár nem. 

A néhai Jean Stein amerikai írónő hagyatékának kezelői felszólították a PEN Americát, hogy a nevében ajándékozzák az írónő által adományozott, a legjobb könyvnek járó 75 ezer dollárt a Palesztin Gyermekeket Segítő Alapnak, miután a díj tíz várományosa közül kilenc visszalépett. 

A Jean Stein hagyaték és alapítvány kezelői, Katrina Vanden Heuvel, Wendy Vanden Heuvel és Bill Clegg hangsúlyozták, hogy Jean Stein a palesztinok jogainak heves védelmezője volt, aki palesztin írók műveit jelentette meg, támogatta és népszerűsítette a palesztin írókat és képzőművészeket.

Katar: semmi nem indokolja a Hamász dohai irodájának bezárását

Katarnak nincs semmi oka arra, hogy bezárassa a Gázai övezetet ellenőrző Hamász terrorszervezet dohai irodáját a gázai háborút lezáró katari közvetítési kísérletek közepette – jelentette be kedden a Perzsa-öböl menti állam külügyminisztériuma.

Sajtótájékoztatóján Mádzsid el-Anszári külügyi szóvivő leszögezte: a dohai kormány továbbra is elkötelezett a közvetítés mellett, és sérelmezi, hogy a vállalás miatt támadások érik.

„A Hamász Dohában marad egészen addig, amíg a jelenléte hasznos és előnyös az egyeztetések szempontjából” – szögezte le, hozzátéve, hogy Doha semmilyen korlátozást nem rótt ki a Hamász Katarban lévő politikai vezetőire, akik, mint mondta, szabadon mozoghatnak az országban.

A Hamász 2012 óta tart fenn irodát Dohában, a napokban pedig  a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai napilap arról adott hírt, hogy a szervezet elhagyhatja az országot a tűzszüneti tárgyalások zsákutcába kerülése miatt. A hírt a Hamász tagadta.

Katar – Egyiptom és az Egyesült Államok mellett – a háború októberi kitörése óta igyekszik közvetíteni a szemben álló felek között.

Míg a Hamász az azonnali és feltétel nélküli fegyvernyugvásra törekszik, Izrael a terroristák által októberben elhurcolt túszok elengedéséhez kötött bármilyen engedményt.

UNRWA-vizsgálat: a semlegességgel kapcsolatos problémák továbbra is fennállnak

Noha az utóbbi években több szabály is életbe lépett, a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökség, az UNRWA semlegességével kapcsolatos problémák továbbra is fennállnak – közölte jelentésében az ügynökség semlegességét vizsgáló független testület.

Catherine Colonna volt francia külügyminiszter, a február elején felállított független vizsgálóbizottság vezetője a jelentést kommentálva hangsúlyozta, hogy nemzetközi felelősség az UNRWA semlegességének támogatása.

A nemzetközi közösségnek támogatnia kell az ügynökséget, hogy az szembenézhessen a semlegességével kapcsolatos kihívásaival. Ez egy közös felelősség

– jelentette ki.

A vizsgálatot azért indították, mert Izrael azzal vádolta meg az ügynökséget, hogy tucatnyi alkalmazottja részt vett a Hamász Izrael elleni október 7-i terrortámadásában.

A bizottság jelentésében több ajánlást tett közzé az UNRWA semlegességének megerősítésére, ezek közt szerepel egy, a semlegességért felelős munkacsoport és egy központi vizsgálóegység felállítása, az új alkalmazottak átvilágítása a felvételi folyamat korai szakaszában, valamint a személyzet tagjairól készült adatbázis rendszeres megosztása a partnerországokkal.

A jelentésben emellett javasolták az ügynökség számára, hogy növelje a Gázai övezetben dolgozó szakértőinek számát. Továbbá felszólították, hogy alkalmazzon zéró toleranciát az antiszemita, gyűlöletkeltő és kirekesztő nézetek iskolai tankönyvekben történő megjelenítésével kapcsolatban.

Mindazonáltal a vizsgálóbizottság szerint Izrael eddig nem szolgált bizonyítékokkal arról, hogy egyes UNRWA-alkalmazottak valóban terroristaszervezetek tagjai volnának.

Izrael kritikával illette a jelentés tartalmát. Oren Marmorstein, Izrael külügyi szóvivője X-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a jelentés „figyelmen kívül hagyta a probléma fontosságát”. „A gázai UNRWA-val kapcsolatos problémát nem csak pár rossz alma jelenti, hanem a rothadó és mérgező fa, amelynek gyökerei maga a Hamász” – írta Marmorstein.

Az ENSZ-főbiztos megdöbbenését fejezte ki a gázai kórházaknál talált tömegsírok ügyében

Mély megdöbbenésének adott hangot kedden Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a palesztin lakosságú Gázai övezetben lévő Nasszer és es-Sifá kórházakban elkövetett pusztítás miatt, illetve az izraeli hadsereg kivonulása után a kórházaknál talált tömegsírokkal kapcsolatban.

A palesztin hatóságok előző nap jelentették be, hogy sok holttestet találtak tömegsírokban Hán-Júnisz térségében, miután a városból kivonult az izraeli hadsereg (IDF).

Volker Türkkel közös sajtótájékoztatóján Ravina Shamdasani, a főbiztos szóvivője elmondta, 283 holttestet találtak a Nasszer, 30-at pedig az es-Sifá kórháznál, hozzátéve, hogy több áldozat keze össze volt kötözve, ami súlyos emberi jogi jogsértésre utal.

Elmondta, hogy az ENSZ emberi jogi irodája együttműködik a tömegsírokkal kapcsolatos vizsgálatban a palesztin hatóságokkal.

Palesztin források szerint a holttestekre a lerombolt épület törmelékei alatt találtak rá. A halottak között nők és idősek is vannak.

Az izraeli hadsereg megalapozatlannak nevezte a gázai hatóságok állítását és tagadta, hogy katonáinak köze lett volna a kivégzésekhez, aláhúzva, hogy csupán holttesteket exhumáltak a terroristák által októberben elhurcolt túszok utáni kutatás során.

Az IDF közleményben hozzátette, hogy az exhumálást „körültekintően és az elhunytak méltóságát tiszteletben tartva” végezték el, kizárólag ott, ahol hírszerzési források a túszok tartózkodási helyét vélték.

Sajtótájékoztatója további részében Türk felszólalt az utóbbi napokban az övezetet ért izraeli légicsapások ellen is, melyek, mint mondta, zömében nőket és gyerekeket öltek meg. Megismételte továbbá figyelmeztetését, mely szerint az övezet déli részén lévő Rafah elleni teljes körű művelet további súlyos atrocitásokhoz vezetne.

Az egyiptomi határhoz közeli városban a háború előtt körülbelül 280 ezren éltek, ám a harcok kezdete óta az itt lévők száma – a menekültekkel együtt – meghaladta az 1,5 milliót.

Ugyancsak kedden a gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a háborúnak már 34 183 ezer palesztin halálos áldozata és mintegy 77 ezer sebesültje van.

TÜRK, Volker
A palesztin polgári védelem tagjai tömegsírt tárnak fel a harcokban kiégett Nászer Kórháznál a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban 2024. április 21-én, egy héttel az izraeli csapatkivonás után. A kórházat február közepén szállta meg az izraeli hadsereg. Volker Türk, az ENSZ emberi jogi fõbiztosa szerint 283 holttestet találtak a Nászer, 30-at pedig a szintén hán-júniszi es-Sifá kórháznál. Türk közölte, hogy az ENSZ emberi jogi irodája együttműködik a tömegsírokkal kapcsolatos vizsgálatban a palesztin hatóságokkal
Fotó: Haiszam Imad / Forrás: MTI/EPA

Műholdfelvételek szerint egy légvédelmi radart talált el az izraeli válaszcsapás Iránban

Műholdfelvételek tanúsága szerint egy orosz gyártmányú légvédelmi üteg radarját találta el az izraeli válaszcsapás Iránban a múlt héten – írta kedden az AP amerikai hírügynökség.

A támadást követően iráni tisztviselők többször is tagadták, hogy a bármilyen kár keletkezett volna.

A felvételek alapján viszont az izraeli, korlátozott válaszcsapás sokkal nagyobb kárt okozott, mint Irán április 13-án Izrael ellen indított tömeges drón- és rakétatámadása.

„Ez a támadás azt mutatja, hogy Izrael képes áthatolni az iráni légvédelmi rendszereken” – mondta Nicole Grajewski, a Carnegie Endowment nukleáris politikai programjának munkatársa „A támadás precizitása egészen figyelemre méltó”– tette hozzá.

A Planet Labs PBC amerikai technológiai vállalat által hétfő reggel az iszfaháni légi bázisról készített felvételeken a légvédelmi rendszer körül égési nyomok láthatóak.

Péntek hajnalban erős robbanások hallatszottak a közép-iráni Iszfahán körzetében, egy katonai bázis közelében, és ezeket hírügynökségi jelentésekben – elsősorban magas rangú amerikai tisztségviselőkre hivatkozva – Izraelnek tulajdonították. Hivatalos iráni tájékoztatás szerint a helyi légvédelem lépett működésbe, és drónokat semmisített meg. Egyelőre sem iráni, sem izraeli részről nem erősítették meg, hogy izraeli műveletről volt szó.

„Az amerikai sajtóértesülések nem helytállóak. Semmiféle külső légi támadás nem érte Iszfahánt vagy Irán bármely más részét” – állította Hoszein Dalirian, az iráni űrkutatási hivatal szóvivője.

„Csupán egy elhibázott és megalázó kísérletet tettek arra, hogy berepüljenek néhány drónnal, amelyet az iráni légvédelem lelőtt” – írta a szóvivő az X-en. Arra nem tért ki, hogy a berepülést ki hajtotta végre.

Iszfahán stratégiai jelentőségű városnak számít, ahol katonai bázisok találhatók, nukleáris kutatási és fejlesztési központok, és a hadsereg elitegységének, a Forradalmi Gárdának is van ott támaszpontja.

Újabb New York-i egyetemnél oszlattak fel Izrael-ellenes tüntetést a rendőrök

Újabb New York-i egyetemnél oszlatott fel palesztinpárti, Izrael-ellenes tüntetőket a rendőrség hétfőn, helyi idő szerint késő este.

A hatóság a New York Egyetem előtt összegyűlt embereket arra szólította fel, hogy távozzanak, és aki ezt megtagadja, azt magánterület megsértése miatt őrizetbe veszik. A több száz fős tömeg erre reagálva élőláncot alkotva állt ellen a rendőri intézkedésnek. Helyszíni beszámolók szerint a hatóság több buszt irányított az egyetem közelébe, és többeket elvezettek.

A new yorki rendőrök feloszlatták a palesztinbarát tüntetést
Fotó: Alex Kent  / Forrás: AFP

A tüntetők a késő esti órákban New York belvárosának utcáin palesztin zászlókkal és transzparensekkel tartottak felvonulást.

A New York Egyetemnél tüntetők az elmúlt időszakban általánossá váló palesztinpárti jelszavakat skandáltak, így „a folyótól a tengerig” jelmondatot, amit a „szabad Palesztinával” kapcsolnak össze, és zsidó szervezetek szerint Izrael elpusztítására szólít fel.

Hétfő reggel a rendőrök a Connecticut állambeli New Havenben működő Yale Egyetemen az ott tábort verő, Izrael ellen tiltakozó nagyobb csoport tagjait távolították el. Az esti közlések szerint összesen mintegy 60 embert őrizetbe vettek, többségükben diákokat.

A keleti parti elit egyetem, a Yale főépülete előtt már a hétvégén több százan gyűltek össze azt követelve, hogy az intézmény szakítsa meg kapcsolatait az egyetemnek anyagi támogatást nyújtó hadiipari vállalatokkal, amelyek – a tiltakozók szerint – Izrael számára szállítanak fegyvereket.

A hatóság hétfői beavatkozása nyomán több száz tüntető lezárt egy közeli forgalmas útkereszteződést.

New Yorkban a Columbia Egyetemen hétfőn is folytatódtak az Izrael-ellenes tüntetések. Az egyetem vezetése úgy döntött, hogy az intézmény területét érintő megmozdulások miatt áttérnek az online oktatásra.

A vezető amerikai egyetemen csütörtökön több mint 100 embert vettek őrizetbe a letáborozott tüntetők közül, akik azt követelték az egyetem vezetésétől, hogy szakítsák meg bizonyos, Izraelhez kötődő partnerekkel a kapcsolatokat.

Eric Adams, New York város polgármestere vasárnap sajtótájékoztatóján elítélte a Columbia Egyetemen történteket, elfogadhatatlannak nevezve a tüntetők által hangoztatott antiszemita jelszavakat.

A Bostonban működő Harvard Egyetem vezetése hétfőn úgy döntött, hogy betiltja egy palesztinpárti diákszervezet működését a szemeszter további időszakára. A Palesztin Szolidaritás Bizottság diákszervezet az egyike volt azoknak a Harvardon működő csoportoknak, amelyek a Columbia Egyetemen zajló tüntetés nyomán szerveztek tiltakozást a múlt héten.

Hétfőn Kalifornia államban a Kaliforniai Egyetem Berkeley-ben működő intézményének diákjai építettek – a Columbia Egyetemen történtek mintájára – sátortábort tiltakozásként Izrael ellen és a palesztinok támogatására.

A Columbia Egyetemen történt Izrael-ellenes és antiszemita megnyilvánulások nyomán a zsidó származású milliárdos vállalkozó, Robert Kraft, az egyetem egykori diákja hétfőn bejelentette, hogy megvonja anyagi támogatását az intézménytől.

Ez történt hétfőn:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában