Kiállítás

2024.04.23. 11:04

Vándorszobrok - Kalandos sorsú kőfaragványok a soproni Múzeumnegyedben + Fotók

Rendhagyó tárlatvezetést tartottak hétfőn délután a soproni Múzeumnegyedben Vándorszobrok címmel, ahol ezúttal Nemes András művészettörténész kalauzolta végig az érdeklődőket. A bemutató során a résztvevők az Újkori kőtár XVII-XIX. századi kőfaragványait tekinthették meg.

Varga Henrietta

Nemes András művészettörténész vezetésével tekinthették meg az érdeklődők a kiállított kőfaragványokat.

Fotó: Szalay Károly

- A kiállításban megjelenő kőfaragványok az adott időszakból származnak és különböző módon kerültek a Soproni Múzeum gyűjteményébe - kezdte Nemes András.

Kiállításbemutató
Nemes András művészettörténész vezetésével tekinthették meg az érdeklődők a kiállított kőfaragványokat Fotó: Szalay Károly

Van olyan, amelyeket egy-egy műemlék helyreállítás során a falakból bontottak ki, és így váltak műtárggyá. Olyan faragványt is találunk a kőtárban, amelyeket Csatkai Endre és Szakál Ernő gyűjtött össze a II. világháborús bombázás során megsérült vagy összedőlt épületekből. Van egy jelentős anyag, amely az evangélikus, illetve Szent Mihály katolikus temető felszámolt síremlékeiből került a múzeumba 

- tette hozzá. 

- Mindegyik faragványnak más a sorsa, vannak olyan darabok, amelyek több helyet is megjártak, olyan is akad, amelyik három-négy helyen is megfordult élete során. Tulajdonképpen a Vándorszobrok cím is ezt takarja.

A bemutatón Farkas Ciprián polgármester is részt vett, aki a köszöntő mellett a Múzeumnegyed legújabb építészeti, ICOMOS kitüntetését is bejelentette.

 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában