Közösségben

2024.04.26. 12:08

Új élet és összefogás a szervátültetetteknek Győrben

Minden nap számít azoknak, akik jelenleg is valamilyen életmentő szervre várnak. A segítésükre, támogatásukra vonta közösségbe őket Győr-Moson-Sopronban és Vasban a GyőrSzeVas egyesület, akik kiemelt sporteredményeket érnek el szervátültetett tagjaikkal.

Schuller Vivien Csenge

Sokan nem tudják, de hazánkban majdnem kétezer embernek van jelenleg is szüksége életmentő szervekre, még ennél is többen vannak, akik már szervátültetettek. Vesére várnak a legtöbben, 1046-an. Májra 108-an, szívre 91-en, tüdőre 9-en, vese-hasnyálmirigyre 39-en, csontvelőre 515-en – derül ki az Országos Vérellátó Szolgálat adatai alapján.

Minden kórháznak jelentenie kell, ha donor van náluk, ugyanis egy ember 4-5 életet is megmenthet. Idén eddig összesen 45 jelzés érkezett. A legtöbb, 8, a nyíregyházi tagkórházból. A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház egyet jelentett. Ebben az évben már 70 szervbeültetés történt hazánkban. 

Kovács Judit 2017-ben kapott májat. 2021 óta ügyvezetője a szervátültetettek egyesületének.
Kovács Judit 2017-ben kapott májat. 2021 óta ügyvezetője a szervátültetettek egyesületének. 
Fotó: Csapó Balázs

Új élet és összefogás a szervátültetetteknek

2021-ben alapítottuk meg a Szervátültetettek Győr-Moson-Sopron és Vas Megyei Sport és Érdekvédelmi Egyesületét (GyőrSzeVas) és váltunk a Magyar Szervátültetettek Szövetsége tagegyesületévé. Jelenleg 75 tagunk van. Legfontosabb célunk, hogy a transzplantáltakat segítsük a rehabilitációban, az egészséges életmód kialakításában. A tagjaink közül a legtöbben már transzplantáltak, egy-két ember van még a várólistán. Az Euro Transplant szervezeten keresztül bármelyik tagországból kaphatunk szervet, így a megfelelőeket is könnyebb megtalálni – osztotta meg lapunkkal Kovács Judit, a GyőrSzeVas Egyesület ügyvezetője. 

– Jelenleg Magyarországon nem kell külön nyilatkoznia senkinek arról, hogy halál után fel szeretné ajánlani a szerveit. Ha nem tiltja a hozzátartozó, azok felhasználhatók. Élő donoros donáció is lehetséges bizonyos szervek esetében. Vannak az egyesületünkben olyan házaspárok, ahol a férjek adták a feleségeiknek az egyik veséjüket. Ez ma már nem azonos vércsoporttal is lehetséges. Etikai bizottság vizsgálja, hogy van-e érzelmi kapcsolat a felek között, ez ugyanis feltétel. Szigorú szabályok vannak arra is, hogy ki kerülhet rá a várólistára – mondta el a tudnivalókat az ügyvezető. 

A sport egészségőrző

– Orvosi kutatások igazolják, hogy a beültetett szerv élettartamát akár 30 százalékkal képes megnövelni a rendszeres mozgás. A sérülésveszély miatt a kontaktsportok, amilyen a kézilabda vagy a röplabda, nem ajánlottak. Megpróbálunk minél több tagunkat bevonni tömegsport- és szabadidősport rendezvényekbe. Célunk, hogy olyan közösséget teremtsünk, ahol a tagok egymást is segíteni tudják – mondta el az ügyvezető. – Abban is tudjuk támogatni őket, hogy versenyeken vehessenek részt.

Az elmúlt három évben több érmet is szereztek a versenyzőink nemzetközi megmérettetésen. Legutóbb tavaly a Szervátültetettek Világjátékán Ausztráliában Varga Krisztina csontvelőtranszplantált soproni tollaslabdázónk egyéni 4. helyezés ért el. Idén várhatóan 3 versenyzőnk szerez kvalifikációt a nyári lisszaboni Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa bajnokságára tollaslabda, úszás és bowling sportágakban – részletezte sporteredményeiket Kovács Judit. 

Színes programok

Az egyesület évente szervez többnapos Életmód Táborokat, kerékpártúrákat és Életmód Klub programokat, ahol tagjaik kipróbálhatnak különböző sportágakat. Rendszeres sportlehetőséget biztosítanak Győrben: squash, padel, tenisz, pingpong és bowling várja az érdeklődőket. Igény szerint foglalnak le állandó pályákat. Előadásokat tartanak az egészséges életmódról, és további közösségépítő programokat kínálnak. Ezek által barátságok is szövődnek, ami megkönnyíti a rehabilitációt. A szórakozásra is van lehetőség, minden évben vásárolnak bérleteket a győri és a szombathelyi színházba. 

– Érdekvédelmi egyesületként tanácsadással is segítjük a tagjainkat és a hozzánk fordulókat, szervre várókat és hozzátartozóikat – osztotta meg lapunkkal Kovács Judit, aki maga is szervátültetett, 2017-ben kapott májat. – Szükségem volt rehabilitációra, illetve kerestem egy közösséget, ami ekkor még nem volt a megyénkben. A Vas vármegyei és Győr környéki sorstársakkal 2021 óta építjük az egyesületünket – tette hozzá. 

  • A GyőrSzeVas Egyesület szombaton sportnapot tart, ahová várják leendő új tagjaikat, és más egyesületi tagok jelentkezését. A sportnapról bővebb információk az egyesület közösségi oldalán érhetők el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában