Takarítás

2024.04.26. 08:40

Huszonegy zsák szemét gyűlt össze az Öreg-Duna dunakiliti szakaszán és Cikolán

Tizenkettedszer szervezett tavaszi nagytakarítást a mosonmagyaróvári Tengri Íjász és Hagyományőrző Egyesület az Öreg-Duna dunakiliti szakaszán, illetve Cikolán, az ún. Burján-kanyar feletti részen.

Mészely Réka

Több napon keresztül 21 zsák hulladékot gyűjtött össze a Tengri Íjász és Hagyományőrző Egyesület.

– Nehezen indult a dolog, először a szél és az eső miatt módosítani kellett az időpontot, akkor viszont szlovákiai testvérszervezetünk tagjai nem tudtak jönni, mivel nekik is rendezvényeik voltak, az itteni jelentkezőknek pedig egy németországi út jött közbe. Ezért úgy döntöttünk az egyesület titkárával, Kovács Margittal, tovább nem halogatjuk a dolgot, ketten állunk neki a szemétszedésnek, hogy ne szakadjon meg ez a sorozat – hangsúlyozta Bognár Árpád, a Tengri Íjász és Hagyományőrző Egyesület elnöke. 

A takarítás több napot vett igénybe. Rengeteg, a horgászok és kirándulók által eldobott, otthagyott flakon, kész- étel-csomagolás, sörösdoboz, félig megivott üdítő jelezte az emberek hanyagságát, felelőtlenségét. 

– Furcsa módon kihozni nem lusták, de amikor tizedére csökken a súlyuk, akkor viszont inkább eldobják. Egy helyen találtunk több kempinggázpalackot, műanyag karnisztert, fóliát, borosüveget is. Azért azt meg kellett állapítanunk, hogy az előző évekhez képest több idő alatt és nagyobb terület bejárásával jött össze a 21 zsák hulladék, tehát a 12 éve végzett munka nem veszett kárba – vélekedett a civil szervezeti vezető. 

Hozzátette, hogy egész évben folytatják a környék tisztítását, mert ha jön egy áradás, akkor az újra hozza magával a szemetet, nem beszélve a jó idő beköszöntével megszaporodó kirándulókról, horgászokról. 

Bognár Árpád köszönetet mondott a mosonmagyaróvári Csali Horgászboltnak a zsákokért, illetve a dunakiliti Vadvíz Kempingnek, akik a tárolást és az elszállítást biztosították. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában