Stabilitás, állapotok

2024.04.23. 18:49

Győrbe látogatott Navracsics Tibor

Navracsics Tibor, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumot vezető miniszter Győrbe látogatott kedden, a városvezetőkkel és országgyűlési képviselőkkel folytatott tárgyalást követően a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatalban tartott rövid sajtótájékoztatót.

Kisalföld.hu

Fotó: Csapó Balázs

- A látogatásom célja hasonló volt ezúttal is mint korábban: a területi, közigazgatási állapotok felmérése, valamint a jelenlegi problémák feltérképezése, illetve szó esett az önkormányzati rendszer működéséről és a vármegye politikai életéről - foglalta össze a miniszter.

- Győr-Moson-Sopron speciális helyzetben van a többi vármegyéhez képest, főként a kereseti viszonyok tekintetében. Meglehetősen magasak itt az átlagbérek, ebből adódóan a közigazgatásnak külön erőfeszítéseket kell ahhoz tenni, hogy megtartsa vonzerejét. A közigazgatáson belül dolgozók átlagbére a vármegyei átlagbérnek alatta marad, ami már a mindennapi működésben is okoz problémákat a betöltetlen státuszok tekintetében. Egyre nagyobb a fluktuáció a szférában, érződik az ausztriai munkaerőpiac elszívó hatása is - emelte ki.

Navracsics Tibor hozzátette egyeztettek az ezzel kapcsolatos jövőbeni lépésekről, amely a térségben stabilabbá tenné a foglalkoztatottságot.

-A feszültség abból adódik, hogy a vármegye nagyon jól teljesít a mezőgazdaságon belül is. Budapest mellett Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom, azok akik átlagon felül teljesítenek - hangsúlyozta.

Az önkormányzati rendszerrel kapcsolatban elmondta: két megyei jogú város Sopron és Győr alkotják a térség közigazgatását. -Azonban úgy érezni mintha a Nyugat-Dunántúli régió az elmúlt időben megtorpant volna az Európai Unió átlagához való felzárkóztatásban és a pozsonyi, valamint burgenlandi régiókhoz képest - ezért ezen a területen új módszereket kell kitalálnunk. Új anyagi ösztönzőket, mint a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, gondolok itt a vasúti és a közútra egyaránt, de ide tartozik a vállalkozói kör támogatása is - fejtette ki a miniszter.

Sopron és elsősorban Győr szolidaritási hozzájárulásának befizetéséről is értekeztek kedden, számos kérdés került elő a témában. - Joggal tartanak igényt az élen járó vármegyék további támogatásra, hogy meg tudják tartani versenyképes pozíciójukat. A szakmai megbeszéléseket folytatjuk - zárta Navracsics Tibor győri látogatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában