Gyűlhetnek az aláírások

2024.04.20. 15:04

Elindult a kampány a júniusi EP- és önkormányzati választásokra

Sulyok Tamás köztársasági elnök június 9-re írta ki az önkormányzati és EP-választásokat. A kampányidőszak a törvény szerint ötven nappal korábban, azaz április 20-án kezdődött.

Kisalföld.hu

Június 9-én ismét szavazhatunk. Fotó: MW-archívum

Szombaton kezdődött tehát az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampányidőszaka, amely a választás napján 19 óráig tart. Ez azt jelenti, hogy a jelöltek és jelölőszervezetek szombaton megkezdhették az ajánlások gyűjtését. Az EP-választáson csak az a párt állíthat listát, amely május 3-án 16 óráig összegyűjt húszezer érvényes ajánlást a választópolgároktól. Az önkormányzati képviselők és polgármesterek jelöltségéhez szükséges ajánlások számát a települések lakosságszáma alapján a jegyzők állapították meg.

A polgármester-választáson indulóknak a jelöltséghez a tízezernél több, de százezernél kevesebb lakosú településeken legalább 300, a százezernél több lakosú településeken legalább 500 ajánlást kell összegyűjteniük. A jelöltek bejelentésének határideje május 6., 16 óra. A vármegyei listát és a területi nemzetiségi listát május 7-én 16 óráig jelenthetik be a jelölő-szervezetek.

A választási kampány végéig a jelöltek és jelölő-szervezetek plakátot készíthetnek, ezeken fel kell tüntetni a kiadó nevét, székhelyét és a kiadás felelősének nevét. A kampányidőszakban korlátozás nélkül lehet plakátokat elhelyezni, magántulajdonú ingatlanon a tulajdonos vagy a bérlő, állami vagy önkormányzati tulajdonún pedig a vagyonkezelői jog gyakorlójának előzetes, írásbeli hozzájárulásával. Tilos plakátolni védett műemléken, építészeti örökségen, védett természeti területen, valamint állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül.Úgy kell elhelyezni a plakátot, hogy az ne fedje más jelölt vagy jelölőszervezet plakátját, valamint károkozás nélkül eltávolítható legyen.

A kampányidőszakban választási gyűléseket is lehet tartani, ezek a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartoznak. Közterületen nyilvános gyűlést a meghirdetése előtt legalább 48 órával köteles bejelenteni az illetékes rendőrkapitányságnak. A szavazás napján nem lehet választási gyűlést tartani.

Az ajánlásgyűjtés megkezdésével párhuzamosan ismét elérhetővé válik a Kit ajánlottam? (KITAJ) elnevezésű ajánlás-ellenőrző szolgáltatás, amely a www.valasztas.hu/ajanlas-ellenorzes-tajekoztato linken érhető el. Ezen ellenőrizhetjük, melyik jelöltet vagy listát támogattuk aláírásunkkal a választások ajánlási időszakában. Fontos azonban kiemelni, hogy a rendszerbe csak azok az ajánlások kerülnek be, amelyeket már ellenőriztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában