Pusztuló műemléket mentettek meg

2023.11.15. 13:22

Bánfalvi ház kapta a soproni városszépítők Winkler Oszkár-díját - Fotók

A városszépítő egyesület 2023-ban Winkler Oszkár-díjjal tüntette ki a Sopronbánfalva, Gesztenyés körút 9. szám alatti épületegyüttes felújítását a településkép megújításában játszott szerepe és a város történeti-kulturális értékeinek megőrzése miatt. A tulajdonosok fokozatosan szerettek bele a hajdani kúriába.

Bódvai Ildikó

A háromgyerekes család idén költözött be a különlegesen szépen felújított ingatlanba. A felvételen Anna, Gábor és a legkisebb lányuk, Emese látható.

Fotó: Szalay Károly

Az épületegyüttes a településrész utolsó megmaradt népi építészeti emléke, megőrzött formájában a XIX. századi gazdálkodó életmód tanúja. Felújításával egy pusztuló műemléket mentettek meg az új tulajdonosok, akik a történeti értékeket megtartó, ugyanakkor korszerű otthont alakítottak ki.

– Mindennap erre hoztuk a gyerekeket óvodába, és rácsodálkoztunk a romjaiban is szép épületre. Megtudtuk, hogy egykor a Scheller család tulajdona volt, a régi bánfalviak ismerték a történetüket és meglepően sokan aggódtak az épületért. Először a feleségem látta meg benne a fantáziát, ő kezdett el érdeklődni felőle – mondta Nagy Gábor, miközben feleségével és Emese lányukkal körbekalauzoltak az igényesen felújított otthonukban. 
– Az ingatlan a bonyolult tulajdonosi viszonyai miatt gyakorlatilag gazdátlanul állt az utóbbi húsz évben. A háború után kitelepítették a tehetős famíliát, a leszármazottak pedig szétszóródtak az országban és Európában. Sokan próbálták megvásárolni, de mindenkinek beletörött a bicskája. A fele résznek magyar tulajdonosa volt, aki nagyon szeretett volna végre pénzt látni az örökségéből, ezért 2017-ben megkeresett bennünket, és tett egy olyan ajánlatot, amit elfogadtunk – folytatta dr. Fábiánkovits Anna. 

Azt is elárulta, először befektetési céllal akarták megvenni az ingatlant, de aztán az egész család beleszeretett az egykori kúriába, és úgy döntöttek, saját maguknak újítják fel. Szívós, kitartó munkával kutatták fel a Németországban és Ausztriá­ban lakó tulajdonostársakat, illetve azok leszármazottait, és vásárolták meg az ingatlanrészeket. Az egyik tulajdonos végrendeletével a magyar államra hagyta az ingatlanrészét, ennek megvétele külön nehézséget jelentett, peres eljárással lehetett csak az állami tulajdonrészt kivásárolni. 2019-ben került teljes egészében a birtokukba az ingatlan, ekkor kezdhettek gondolkodni a rekonstrukción. 

A Winkler Oszkár-emléktábla felavatásakor a Soproni Városszépítő Egyesület építészeti bizottságának elnöke, dr. Veöreös András azt mondta: „A telken álló, lakóházból, nyári konyhából és pajtából álló épületegyüttesből a lakóház műemléki védettséget élvez, a másik két épület a történeti beépítési struktúra fontos településképi eleme. Az együttes Sopronbánfalva utolsó megmaradt népi építészeti emléke, megőrzött formájában a XIX. századi gazdálkodó életmód fontos tanúja.” 

– Nagyon sokat köszönhetünk Sebestyén Tamás tervezőnek és dr. Veöreös Andrásnak, a műemléki hivatal munkatársának. Ötleteikkel és építő tanácsaikkal egy korszerű, élhető és szerethető otthont sikerült megvalósítanunk, ahová a gyermekeinkkel együtt imádunk hazajönni. És persze a szüleinknek sem lehetünk elég hálásak, akik anyagilag támogattak ebben a nagy munkában – tette hozzá Anna. 

A felújítás az épület léptékéhez és adottságaihoz igazodott, ezért is nyerte el a városszépítő egyesület tetszését. A ház és a nyári konyha összekötése egy korszerű lakást eredményezett, a belső terek burkolatai és kialakítása a műemlék épület hangulatához illeszkedik. 

A városszépítő egyesület köszönetet mondott a tulajdonosoknak és a tervezőnek, mert a településképi szempontból fontos épületegyüttes felújításával egy pusztuló műemléket mentettek meg. A házban a történeti értékeket megtartó, ugyanakkor korszerű otthont alakítottak ki, az épülettömegek visszaállításával pedig a településkép jellege megmaradt, ugyanakkor a romos épület helyett egy rendezett portával gazdagodott. 

Értékteremtő épületek

A Soproni Városszépítő Egyesület Winkler Oszkár-díjának célja olyan épületek kitüntetése, melyek egyrészt építészeti minőségükkel gazdagítják a városképet, másrészt a létrehozásuk folyamata példaértékű lehet a többi soproni polgár számára is. A díjazottak között lehetnek lakóépületek, középületek, de akár ipari épületek is; díjat kaphatnak új építésű épületek vagy felújítások egyaránt, a legfontosabb, hogy az elvégzett építészeti beavatkozás Winkler Oszkár szellemiségéhez méltó minőségben, magas színvonalon, értéket teremtő módon valósuljon meg.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában